La reinvenció del Club Nàutic Bétulo

    0
    96
    DSC_0710_0.JPG

    10/07/2016 – Entrevistem la Sònia Oliveras, primera presidenta de la història del Club Nàutic Bétulo i cap visible del procés de renovació que viu la institució.

     

    El CN Bétulo reclamava canvis i, després de la renovació de la seva junta, sembla haver trobat el camí idoni per evolucionar en positiu. Guanyar més de 200 nous socis en un any, incrementar els ingressos en un 30% i la creació d’un dels primers equips de surf formatiu del litoral barceloní s’erigeixen com les principals bones notícies d’una entitat que té un enemic clarament definit: el reglament de la Llei de Costes.

     

    Des de quan és presidenta del Nàutic Bétulo?

     

    Realment fa poc que ho sóc. A l’abril de l’any passat es va fer un canvi total de la directiva. Cap dels membres de la junta actual havia format part de directives anteriors. Això no és gaire habitual, ja que normalment en aquest tipus d’entitats les juntes solen ser molt continuistes.

     

    Quin projecte té?

     

    Em vaig decidir a optar a la presidència per donar un nou impuls al Bétulo. Tots els clubs de la costa ens trobem en una situació precària pel tema del nou reglament de la Llei de Costes. Sóc advocada i volia donar un cop de mà i lluitar perquè tots aquests clubs tan implicats amb la ciutat de Badalona puguin tenir un futur. Aquest objectiu principal té relació directa amb altres fites importants. Volíem aconseguir ampliar la xifra de socis, augmentar els ingressos i intentar millorar les instal·lacions. Esportivament, la junta desitjava potenciar els dos esports principals del club, la vela i el rem, i impulsar noves modalitats.

     

    Més d’un any després d’entrar a la junta, s’han assolit els resultats buscats?

     

    Home, sobretot a nivell de socis sí que s’ha notat un canvi. Quan nosaltres vam arribar, el club disposava d’uns 500 socis. Ara estem en 750 i hem decidit tancar les inscripcions perquè no disposem de més espai.

     

    Com els afecta la qüestió de la Llei de Costes?

     

    És molt senzill. Ha sortit un nou reglament de costes que diu que totes les concessions antigues dels clubs s’acaben el 2018 i que només es podran renovar amb unes condicions concretes. Aquestes condicions són molt dures, ja que t’exigeixen tenir un màxim de 300 metres quadrats d’instal·lació esportiva. El Bétulo en té molts més i necessita espai per les embarcacions i per potenciar tot allò que ha creat des del 1974.

     

    Tot i que és un tema que depèn de l’Estat i de la Generalitat, compta molt el fet de tenir el nostre Ajuntament al costat i també rebre el suport de les federacions de vela i rem. Com a mínim, ens sentim feliços perquè, sigui quin sigui el color del govern de Badalona, tots els partits han estat sempre al nostre costat.

     

    El club té viabilitat econòmica?

     

    La veritat és que ara ens trobem en un bon moment. Quan va entrar la junta nova es va posar en marxa una campanya de captació de socis bastant important. Volíem ampliar la massa social del club perquè, si ens renoven la concessió, ens haurem de plantejar millorar les instal·lacions i transformar-les per seguir les normatives actuals. Per fer tot això necessitem recursos. De moment, ja s’han aconseguit incrementar els ingressos un 30%, però tampoc ens plantejem ampliar les instal·lacions, sinó salvar les que tenim.

     

    En la parcel·la esportiva, quines innovacions han introduït?

     

    La primera que em ve al cap és la nova secció de surf que ha creat el club. Se’ns va acudir després de veure com un grup de nens d’entre 10 i 15 anys venien a fer surf pel seu compte. Ens va cridar l’atenció i vam començar a investigar per veure si des de l’entitat s’hi podia fer alguna cosa.

     

    Vam descobrir que a Catalunya no hi ha cap federació de surf i que no era un esport habitual en els clubs nàutics. Al final ens vam decidir a provar l’experiment durant tot l’hivern i crec que l’experiència ha estat molt satisfactòria. Els dos monitors que vam contractar han funcionat molt bé, alternant el surf amb sessions de skate a l’Àgora Badalona i amb l’apnea. Ara ja tenim a 18 nens i una llista d’espera de set o vuit per començar a l’octubre. Per acabar la temporada, fins i tot hem pogut fer una concentració de sis dies a Cantàbria.

     

    Es plantegen competir en surf?

     

    La competició sobretot es fa molt al País Basc. Ens agradaria tenir un equip infantil o cadet per participar en aquestes competicions. Ja sabíem que el primer any seria de rodatge i de presa de contacte, però a partir de l’any vinent ja començarem a treballar més seriosament. No ens esperàvem l’espectacular acollida que ha tingut el surf dins del club.

     

    Quin pes té l’Escola del Vent dins del Bétulo i com funciona?

     

    Bé, l’Escola del Vent funciona principalment durant l’època d’estiu i s’hi practiquen esports com la vela, el windsurf o el caiac. Mou a uns 2.000 nens i nenes i creiem que és una de les més importants de Catalunya. Està orientada cap als centres educatius i els casals. Tenim convenis amb 40 escoles del Maresme i del Vallès i també treballem amb fundacions de discapacitats. La veritat és que celebrarem el seu desè aniversari l’any que ve i n’estem molt orgullosos. Els badalonins som uns privilegiats per poder gaudir d’aquesta manera la costa que tenim.