19/05/2017 – El ciment de les torres, que es mantenen fermes, té fissures i escrostonaments.
Les Tres Xemeneies van deixar de funcionar com a central tèrmica fa quasi una dècada però el seu futur continua sent incert. El debat sobre els úsos que deuen acollir i com arribar-hi és molt profund, implica a moltes administracions i ha de recollir molts factors. Un d'ells és el seu estat, probablement l'aspecte més primari i essencial a tenir en compte.
És per això que el Consorci del Besòs, del qual forma part Badalona, va encarregar fa mesos un informe que detallés l'estat de les restes de la central que queden després del desmantellament i quant costaria la seva rehabilitació. Un document que ha suposat mesos de treball, del qual hem començat a conèixer les primeres dades les darreres setmanes i que xifra el cost de reparació en uns 9 milions d'euros.
L'anàlisi ha estat realitzat per l'empresa COTCA, que ja va revisar l'estat de les instal·lacions el 2008, quan la central va deixar de funcionar. Tot i que l'estructura continua sent ferma i les tres torres gaudeixen d'una verticalitat “correcta”, sí s'ha constatat “una clara evolució dels danys de durabilitat de l'estructura de formigó armat”, diu l'informe. Això és, bàsicament, fissures i escrostonaments al formigó que recobreix les torres.
El material s'ha desgastat des de la inactivitat del centre, ja que, a “excepció d'actuacions de sanejament del formigó per evitar risc de despreniment”, les torres no han experimentat “cap tipus de manteniment”. Sí que s'ha vist beneficiada la resistència del formigó arran de la retirada de l'estructura metàl·lica de les calderes, els pre-escalfadors i les canonades, el “pes important” que l'estructura havia de sostenir.
Així doncs, i tot i “l'ambient agressiu” en el qual es troben les xemeneies, a tocar de mar, i els seus 45 anys de vida útil, no hi ha “fissures noves ni evolucions importants en les pre-existents”, que ja es van observar el 2008. En qualsevol cas, els treballs per posar a punt el formigó ascendirien a 8,4 milions d'euros, als quals s'haurien de sumar més de 500.000 de redacció del projecte i direcció d'obra.
L'informe observa nombroses fissures verticals, localitzades sobretot a les bases de les tres xemeneies. No obstant, l'afectació és directament proporcional a l'alçada de les torres. En aquest sentit, la part més 'tocada' són les puntes de les torres, on abunden els escrostonaments.
L'informe avisa, això sí, que l'anàlisi dels darrers mesos s'ha hagut de realitzar sense “accés a la totalitat de la central”, i que no s'han “pogut dur a terme cates ni cap tipus d'assaig ni recollida de mostres”. En aquest sentit, creu “imprescindible” complementar la informació actual amb un “informe tècnic complet”, a més de desenvolupar un “minuciós pla de manteniment” que s'adapti als nous usos.