La primera remunicipalització del govern: l’Ajuntament recupera el poliesportiu de Montigalà

    0
    138
    IMG_8159.JPG

    08/07/2016 – Gestionades per la Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física des de 2003, les instal·lacions tornen a estar en mans del propi Consistori.

    La remunicipalització de serveis externalitzats era una de les grans cartes electorals del nou govern -o com a mínim part del nou govern-, tot i que fins ara no ho havien pogut materialitzar. Des del desembre, però, la regidoria d'Esports ha estat cuinant la que ja avui es pot considerar la primera recuperació d'un servei per part del nou Ajuntament. No parlem d'un gran contracte com la recollida de residus o la neteja, però és un primer pas que, consideren, marca una via per a tots els processos que puguin seguir.

     

    El Consistori tornarà a gestionar des d'aquest 2016 el Complex Esportiu de Montigalà, que des de l'any 2003 estava administrat, a través d'una concessió, per la Federació Catalana d'Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF). La regidoria d'Esports va decidir prendre el camí de la remunicipalització per tal de posar solució a un desacord enquistat amb la federació que el PP va intentar solucionar a finals del seu mandat però que, diuen des del Consistori, estava destinat a acabar en un contenciós-administratiu.

     

    Després de negociar una sortida que fos consensuada per ambdues parts, Badalona ha pagat a la federació una indemnització de 170.000 euros, per uns deutes reclamats els darrers anys, a més de 9.000 euros en concepte de dèficits d'administració dels darrers mesos, mentre s'acabaven de desencallar els tràmits que han permès la recuperació del servei.

     

    Una de les parts més complicades ha estat la subrogació dels treballadors. El monitor de gimnàs ja forma part de Proactiva, que porta la vigilància de totes les piscines municipals; la persona de neteja passa a la plantilla de Limasa, companyia que s'encarrega de la neteja dels poliesportius, i els dos oficials de les instal·lacions -conserges- han de passar a engrossir la plantilla municipal.

     

    Eixugar el dèficit de 4.500 euros mensuals

     

    Tenint en compte les despeses i ingressos que té el complex, una auditoria externa reflecteix que, fins ara, el poliesportiu tenia un dèficit d'uns 4.500 euros mensuals. No obstant, l'Ajuntament ha començat a recalibrar ara quina despesa suposarà la gestió directa del servei i espera poder posar en marxa projectes i iniciatives esportives suficients perquè les instal·lacions siguin autosuficients.

     

    A curt termini, de moment, l'objectiu és revisar l'estat de la infraestructura i determinar si calen reformes. A partir d'aquí, existeixen propostes per a la instal·lació de pistes de pàdel o l'ampliació del servei de fitness, gimnàs i classes monitoritzades, entre d'altres. A més, l'Ajuntament s'obre a propostes i projectes per ampliar l'activitat esportiva. “Per les seves dimensions i situació, és un complex amb molt de potencial”, explica el coordinador d'Esports, Pablo Díaz.

     

    El president de la FCEDF, Josep Giménez, valora positivament l'acord trenat per desbloquejar la gestió del poliesportiu, que ja era “inviable” per a la federació, assegura. Tot i que afirma haver “perdut bastants diners” amb el pacte contret, creu que era “acceptable per a ambdues parts” i enalteix la “bona voluntat d'entesa” del govern.