La policia judicial entra a l’Ajuntament per requerir documents sobre els ascensos de Guàrdia Urbana

    0
    95
    guardia urbana_0.JPG

    29/09/2016 – Una comitiva entra a l’Ajuntament pel cas denunciat dels ascensos d'una desena de caporals, l'any 2014.

     Les proves de promoció a caporals de Guàrdia Urbana celebrades el 2014 continuen aixecant polseguera, dos anys després. El darrer episodi es va fer públic a finals de 2015, quan van sortir a la llum unes proves que diversos aspirants denunciants havien presentat sota el paraigües del Sindicat de Funcionaris de Policia (SFP), a través de diferents recursos a l'Ajuntament de Badalona. En no rebre reposta, el col·lectiu va portar tota la informació al Contenciós-Administratiu. Aquesta setmana, un any després, Badalona ha constatat que les investigacions per esclarir les sospites projectades sobre aquelles proves d'ascens d'una desena d'agents continuen vives.

     

    Aquest dimecres, policia judicial formada per Mossos d'Esquadra va accedir a l'Ajuntament per demanar documents sobre les proves de promoció a caporal que el cos de Guàrdia Urbana va celebrar el 2014 i que han portat cua des de llavors. Fonts municipals afirmen que la comitiva va demanar nova documentació sobre l'expedient d'aquestes oposicions, i que es va facilitar tota la informació requerida. El que es desconeix, de moment, és si els documents que la policia judicial s'ha endut són encara dins el marc d'una investigació prèvia o si, en veure indicis de delicte, un jutge ha obert una instrucció penal del cas.

    Recordem que recurs potestatiu de reposició, al que va tenir accés el Diari de Badalona el seu dia, afirma que, quatre dies abans de l’inici de l’oposició en qüestió, “el sotsinspector responsable de material i membre del tribunal avaluador, autoritzat per Andreu Rosa, Intendent Cap de la Guàrdia Urbana i president del tribunal, amb l’aprovació del regidor Miguel Jurado, van encarregar” els números identificatius dels “futurs caporals abans de començar l’oposició”, “el que demostra”, diu l’escrit, “que sabien, quatre dies abans, qui anava a superar-la”. A banda, el recurs ressaltava altres hipotètics defectes, com ara “les normes i criteris de correcció utilitzades per a corregir l’exercici, consistent en l’elaboració i defensa d’un treball relacionat amb l’oposició”. Per tot plegat, la part demandant instava a “anul·lar l'oposició i donar trasllat a Fiscalia”.

     

    El govern manté oberta una investigació interna

     
    Fonts municipals van confirmar, fa un any, haver rebut la informació des del SFP, i van explicar que es va engegar una investigació interna per intentar esclarir els fets. Tot plegat és “molt sospitós”, afirmaven, però s'havien de constatar que les fotocòpies i documents aportats s’ajusten als oficials i que els números de placa que assenyalen són els corresponents als agents que van passar l’oposició. De moment, des del govern local asseguren que la investigació continua oberta i que no es pot aportar cap informació fins que no finalitzi el procés intern.

     
    El PP negava la relació entre l’encàrrec de plaques i l’oposició

     
    L’exresponsable de la Guàrdia Urbana
    , Miguel Jurado, del PP, ja va argumentar fa uns mesos que l’encàrrec no té res a veure amb l’oposició i que els identificadors eren per a agents que ja estaven de servei des de feia mesos, com a interins, i que fins i tot alguns dels professionals amb el número encarregat no va superar la prova i, en conseqüència, es va quedar a les portes de l’ascens. En qualsevol cas, deien des del PP, estan d’acord amb obrir una investigació per esclarir-ho tot, però recorden que aquest encàrrec de plaques ja es va aportar com a prova en un contenciós-administratiu que no va prosperar.