L’AMB va elaborar una campanya batimètrica de les platges del Besòs el passat mes de maig del 2020. Ara, s’han publicat en obert els resultats i aquest coneixement s’integrarà al Pla d’estabilització de les platges i servirà com a base dels estudis previs del litoral metropolità nord, que es presentaran entre el febrer i el març d’aquest any.
Les mesures que es van portar a terme s’han materialitzat en una sèrie de mapes i models que simulen com és la part submergida del litoral metropolità. El producte resultant consisteix en un model digital del fons marí amb diferents colors que expressen les diferents profunditats i la visualització d’altres elements, com poden ser roques, espigons submergits o dics.
Els fons marí del litoral metropolità
A través d’aquesta cartografia han pogut observar l’existència d’una rampa o pendent que assoleix gairebé 20 metres de profunditat i va baixant des de primera línia de la costa fins a 400 metres de distància en línia recta.
Concretament, el litoral de Sant Adrià de Besòs assoleix profunditats més grans a menys distància: 18 metres de profunditat a 300 metres de distància respecte de la primera línia de mar.
A Badalona, aquesta rampa és molt més pronunciada, de tal manera que a menys distància hi trobem més profunditat: 20 metres de fondària a 300 metres de l’espigó del Port de Badalona.
D’altra banda, a Montgat el fons marí és més suau i la rampa submergida és menys inclinada, però parteix de nivells més profunds a primera línia de la costa. Té una fondària de 10 metres a una distància de 500 metres, mesurada des de la línia de la costa.