27/11/2015 – El grup de teatre amateur del Círcol puja a l’escenari sense interrupció des de principis del segle XX i d’ell han sortit noms com Rosa Gàmiz; entre tallers i dramàtica, més de 150 persones formen part de l’entitat.
Enmig del bullici modern del centre de la ciutat, el Círcol guarda entranyes endins una màquina del temps que et fa retrocedir al passat entre les butaques vermelles de la seva sala i sota un sostre apuntalat amb bigues de fusta que ha viscut dècades de teatre. Tot i que no inicialment entre aquestes quatre parets, el grup amateur de l’entitat ha pujat a escena, any rere any i sense interrupció, des de finals dels anys 10 i principis dels 20. L’agrupació ha resistit guerres, canvis i generacions, amb alts i baixos, però amb una salut de la que no gaires entitats del país poden presumir. És aquesta constància, diuen els seus membres, un dels motius del seu potencial.
“El Círcol és el referent de teatre amateur a Badalona però un dels més importants també a Catalunya”. És la primera frase d’en Toni Forteza, l’actual jove president de l’associació i membre del grup de teatre, del qual han sortit noms com Rosa Gàmiz, Mercè Arànega, Xavi Ricart, Rubèn Montañá o Jaume Lleal, entre altres. “Quan fas teatre durant tants anys, de tant en tant surten persones que despunten, i no només actors, que és el més visible, també d’altres perfils i rols de les arts escèniques que ara són professionals al TNC, per exemple”.
Forteza explica amb entusiasme les èpoques de màxim esplendor del teatre, dècades enrere, quan es van interpretar obres “que encara es recorden”, fent al·lusió als més veterans. Tot i que pot ser no és tan senzill omplir la sala, la salut de l’entitat no minva. El Círcol compta amb un grup amateur, la dramàtica, d’una cinquantena de persones, que protagonitzen unes cinc o sis obres anuals, i un taller per a nens que enguany imparteix classe a un centenar de nanos, a més d’una desena d’adults. “És molt bo per a l’entitat perquè molts infants continuen i passen al grup de teatre; si no, com a mínim, fomentes la cultura de les arts escèniques”, manifesta el president.
Tot i l’alt valor d’inculcar la interpretació als més petits, Forteza té clar que el més valuós és mantenir el nivell d’un grup amateur tant potent: “La gent gran que fa teatre ho fa per passió. Són persones amb treball i família, que vénen a assajar fins a les 12 de la nit i que l’única recompensa que tenen són els aplaudiments després d’una funció i saber que han entretingut al públic. Mantenir viu el teatre amateur és molt complicat”.
La qualitat del Círcol, explica, també ve donada per les persones més enllà dels escenaris. Els tècnics, per exemple, van començar a l’entitat, però ara treballen d’això fora i són professionals. “La capacitat humana és molt gran; si tinguéssim potència tècnica podríem fer grans coses”. Malauradament, el del Círcol és el teatre més antic de Badalona i no seria barat escometre les reformes adients per posar-lo al dia. “Malgrat tot, sempre hem sabut adaptar-nos i fer teatre amb el que tenim”.
Nadal i els Pastorets, la festa del Círcol
L’època de màxima activitat del grup de teatre arriba en uns dies. El punt àlgid de la temporada, sens dubte, és la interpretació de Els Pastorets de Folch i Torres, tota una tradició a Badalona i que els actors del Círcol esperen. “És l’únic moment de l’any en que participa tota la dramàtica i fins i tot alguns nens i nenes. És una festa”. No només són especials per als seus membres, també per a la ciutat i fins i tot fora del municipi. Els Pastorets del Círcol s’han interpretat cada Nadal des dels inicis de l’entitat, pràcticament, amb comptades excepcions. Sense renunciar al classicisme de la pròpia obra, el grup li afegeix sempre un matís d’actualitat social i política que la diferencia. “La sala sempre s’omple per Pastorets”. Enguany, l’obra es portarà a escena un dia més: 20 i 27 de desembre i 2, 3 i 9 de gener. Al marge, l’agrupació interpretarà la tradicional obra de Nadal, que el passat any va ser un esbojarrat espectacle amb música i enguany intentarà fer riure tothom.