La música municipal s’ofega

    0
    105
    conservatori.jpg

    30/10/2013 – Els treballadors del Patronat de la Música només han cobrat la meitat del mes de setembre i tornen a iniciar un curs envoltats d’incertesa; l’Ajuntament diu desconèixer quan i quant cobrarà de la Generalitat.

    L’inici de curs 2012-2013 al Conservatori i l’Escola de Música de Badalona va estar envoltat d’incertesa. Els diners amb què la Generalitat havia de sufragar el servei no arribaven i l’Ajuntament no disposava de liquiditat per substituir-ho amb recursos de la seva butxaca. Els salaris del centenar de treballadors no estaven garantits, i fins i tot la continuïtat dels centres es va posar en entredit. Finalment tot va tornar a rotllar i l’any es va desenvolupar amb normalitat. 12 mesos després, però, la situació torna a ser similar. Docents i administratius només han percebut la meitat del sou de setembre, no tenen clar quan cobraran el d’octubre i tenen la sensació de no haver avançat res; la confusió professional de les primeres setmanes de curs continua sent la mateixa i el comitè d’empresa ho considera inadmissible.

     

    Des del govern municipal expliquen que no s’havia tingut cap notícia de la Generalitat fins que, fa uns dies, va demanar les dades de matriculació i la informació del nou curs del Patronat de la Música. Amb tot, l’executiu autonòmic encara deu 75.000 euros destinats a la subvenció de l’Escola de Música de fa dos anys, no ha concretat quina serà l’aportació per al Patronat relativa al curs passat i, òbviament, tampoc la del que comença. El problema va esclatar el setembre, quan l’injecció municipal de 2013 per als dos centres, de més d’1 milió d’euros, es va esgotar. Ara, diu el regidor d’Educació, Juan Fernández, l’Ajuntament busca la manera d’esgarrapar quantitats d’aquí i d’allà per poder fer front al pagament dels salaris durant els propers dies; més endavant, es convocarà un ple extraordinari per fer una modificació pressupostària que garanteixi l’estabilitat del Patronat. A més, el contacte amb la Generalitat és permanent amb l’esperança de posar ordre a tot plegat el més aviat possible.

     

    En aquest sentit, relaten els representants sindicals, la situació no és tan dramàtica. L’any passat, diuen, l’actitud inicial del Consistori era molt més rígida i es va parlar de tancar el conservatori; ara es mostren disposats a solucionar el problema. No obstant, comencen a dubtar de la paraula dels regidors ‘populars’, que al setembre els hi van confirmar que tot arribaria a bon port però els diners no apareixen i molts treballadors comencen a veure’s en conjuntures econòmiques difícils.

     

    Des del govern argumenten que s’està trigant més del que s’esperava perquè resulta complicat reunir una aportació extraordinària d’un milió i afirmen que, si tot va bé, els salaris es podran pagar a finals de la setmana vinent. Així ho ha comunicat el propi alcalde Garcia Albiol al comitè d’empresa, que donarà un nou vot de confiança a l’executiu local abans de decidir si emprendre actes reivindicatius.

     

    Un problema derivat de l’estructura de pagaments

    Aquesta situació d’impagaments, que no només es dóna a la localitat de Badalona, ve provocada per un problema de base. Els diners que la Generalitat aporta als ajuntaments per a les escoles de música municipals arriba en forma de subvencions que es van renovant amb convenis anuals. El problema és que les subvencions és l’últim esgraó en l’escala de pagaments del govern autonòmic, i això fa que s’endarrereixin més que la liquidació dels sous dels professors de l’escola pública, pere exemple. Els centres d’ensenyaments musicals, l’Ajuntament i el propi líder de CiU a Badalona, Ferran Falcó, han manifestat en diverses ocasions que això s’hauria de replantejar i els treballadors de conservatoris i escoles de música haurien d’estar vinculats a Ensenyament, el que facilitaria el pagament de tots els sous. Es tracta d’una reforma reivindicada per aquest sector i que la Generalitat té pendent dur a terme.