La primera Moixiganga que es representar, l’any 1991, va fer va ser la Moixiganda de Sitges i des de llavors a la representació que des de llavors es fa a l’Església de Santa Maria s’han anat substituint totes les figures per unes de pròpies i s’ha anat composant música per a aquestes composicions estètiques fins al punt que el que es veurà avui, Diumenge de Rams a les 21.30h a Santa Maria ja és una composició totalment de Badalona. Les persones que van impulsar fer aquesta proposta per encabir-la en la Setmana Santa de Badalona van ser Joan Soler i Amigó, Jaume Aymar i Ferran Cebrián, qui encara fa de director, tot creant noves figures i animant-ne a la participació. Tothom hi pot participar, comparteix, no cal tenir cap habilitat acrobàtica especial per formar part de la Colla dela Moixiganda, a no ser que vulguis participar en la figura de la creu, que és la que necessita de més equilibri assegura.
Haver arribat a disposar d’una representació totalment nostra s’ha aconseguit gràcies a les aportacions musicals de Manuel Fernández, Jordi Heredia i Lluís Platero, amb qui amb la seva guitarra també coincidim a l’assaig.
El 2001, de anys després d’iniciar aquesta aventura i en vista de l’èxit que en en aquest període va despertar aquesta nova proposta cultural a la ciutat, el grup que la impulsa es converteixen en entitat; però des del 2015 formen part de l’Orfeó Badaloní. És el recurregut semblat de Soca-rel, que arrenca com a associació i des de fa un temps s’integra al Círcol Catòlic.
Les moixigangues en el seu origen, valencià, eren representacions per colles
de joglars o dansaires que feien balls i exercicis acrobàtics amb una criatura, un nen o nena que feia de Nen Jesús, amb bandes de cascavells lligades, torxes i so degralles representant amb quadres plàstics de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús.
La tradició que sigui una criatura la que faci de Jesús es manté, i donat que el període de creixement de la nena que ara interpreta aquesta paper no es pot aturar, de cara a l’any vinent es necessitarà relleu, comparteix Cebrián,
entre indicació i indicació a l’assaig al què ens han permet assistir.
La representació compta també amb la col·laboració dels Estaferms de la Confraria de Sant Anastasi, de de la Coral Gavina dels Pares Carmelites, Lluís Platero, i del grup de persussió O’Barullo, entre d’altres.