Un dels nous projectes que la Fundació Ricky Rubio està impulsant, i que va ser un dels
primers actes de la Mataró de TV3-centrada en les “Malalties Respiratòries”, entre les
que hi ha el càncer de pulmó-, és el projecte LungFit. La iniciativa persegueix demostrar els
beneficis de l’exercici per als pacients amb càncer de pulmó. Un cop evidenciat, primer, amb un projecte pilot amb 120 persones , que fer exercici adaptat a la realitat personal de cada pacient millora la seva qualitat de vida, ara se centren en explicar l’experiència i fer d’altaveu amb un projecte de més abast i sobretot fer incloure l’exercici en les pautes que es recomanen en les consultes oncològiques. Ricky Rubio va compartir -en la presentació del projecte que es va fer al pavelló de la Plana de Badalona- que des de la Fundació “estem buscant evidències científiques que demostrin els beneficis de l’exercici físic per als pacients amb càncer de pulmó durant el seu tractament. El nostre objectiu és contribuir a millorar la qualitat de vida d’aquests pacients.”
Projecte transversal
La presentació del projecte en el poliesportiu de La Plana va comptar amb dues parts. Durant la primera part de la sessió es va realitzar una taula rodona amb els partners en aquest projecte que es basa en una perspectiva transversal. Hi havia Ricky Rubio i també el doctor Enric Carcereny, oncòleg mèdic de l’Institut Català d’Oncologia a Badalona qui va assegurar que des que va començar a fer les formacions de LungFit, està receptant exercici físic als seus pacients. Carcereny va assegurar que el tractament és molt més eficient en un pacient en bon estat físic i també que l’activitat millora l’estat anímic, aspecte molt important en aquest tipus de pacients. Per què l’activitat sigui més eficaç és crucial comptar amb professionals ben formats que puguin guiar-los adequadament. De manera que s’han sumat al projecte professionals de la salut i de l’esport de la cadena de gimnasos DUIN de Badalona, els monitors i monitores dels quals estan rebent formació especialitzada en aquest camp. Completaven la taula rodona Pilar Pasarón, responsable de Relacions Institucionals i de Pacients d’AstraZeneca, implicada com a col·laborar principal en l’aposta de la farmacèutica pel benestar dels pacients.
De manera que el projecte està prenent forma en les dues vessants: En la de demostrar científicament els beneficis de fer exercici perquè sigui prescrit pels oncòlegs i formar personal preparat per poder fer-los. Primer, per a una atenció centrada i orientada en cada pacient, és clau identificar l’estat físic de de cada persona amb unes profes funcionals de referència per pautar què pot fer i què no. I així inclore el preparador físic dins de l’equip de dietistes, infermeres, oncòlegs, fisioterapeutes, psicòlegs…que tenen cura dels pacients. L’activitat física també reverteix els efectes adversos de la medicació, millora la resposta immunològica i activa l’agenda del pacient. Són algunes, les primeres, evidències científiques per continuar amb un estudi de molt més abast que hauria de concloure amb la prescripció de l’exercici i l’assumpció deles activitats en el sistema general de salut. genera sensació de benestar.
Tota aquesta part més activa formava part de la segona part de la jornada, en la què Oscar Martínez, preparador físic de la Fundació Ricky Rubio especialitzat en exercici per a pacients oncològics – hi ha un màster específic- , va presentat una sessió centrada en l’avaluació funcional inicial dels pacients. Segons Martínez, “és essencial realitzar proves funcionals per determinar què pot fer un pacient i així planificar un entrenament individualitzat que s’adapti a les seves necessitats i capacitats.” De manera que amb la participació de pacients representants de l’Associació Espanyola Afectats de Càncer de Pulmó – una de les seves vocals, Stéphanie Oyonarte da Rocha també va participar en la sessió- es van fer diferents demostracions sobre com avaluar la capacitat de cada pacient per fixar—los la seva taula personalitzada. Sens dubte, LungFit és un projecte adequat als que persegueix finançar la recaptació de fons de La Marató de TV3 i suposa una passa endavant en la col·laboració entre el sector mèdic, esportiu i la indústria farmacèutica per millorar la qualitat de vida dels pacients en aquest cas del càncer del pulmó.
Cada cop més afectació
Les malalties respiratòries són les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració, la funció de la qual és el subministrament de l’oxigen, necessari per al metabolisme cel·lular i l’eliminació del diòxid de carboni resultant d’aquest metabolisme. Cada vegada tenen més afectació entre la població per factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l’increment de l’esperança de vida.
Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i
el tabac estan entre les principals causes que provoquen aquestes patologies, però també
n’hi ha de causa infecciosa, immunitària i ambcomponent genètic. Poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran. Al món són una important causa de mort en infants de menys de cinc anys.
Més de 350 malalties classificades
La classificació internacional de malalties assenyala oficialment unes 350 malalties respiratòries, 71 de les quals són molt freqüents, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. No tan prevalents però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.