La Justícia arxiva la causa contra els regidors de Badalona pels actes del 12 d’octubre

    0
    100
    IMG_8496.JPG

    El jutge d'instrucció número 4 de Badalona ha arxivat la causa oberta contra els sis regidors del govern de Badalona que van desobeir el passat 12 d'octubre i van atendre la ciutadania al Viver. El magistrat responsable de les diligències, Josep Maria Noales, creu que l'actuació es va limtitar a una "performance" però que, a la pràctica, les instal·lacions municipals van romandre tancades, tal i com dictava la instrucció judicial.

     

    Téllez no estripava la interlocutòria

     

    Entre els sis regidors investigats hi era en Jose Téllez, protagonista de la famosa estripada de la interlocutòria judicial a les portes del Viver. Sobre aquest cas en concret, que era el que podia suposar una major complicació legal davant la Justícia, l'instructor ha afirmat que el paper estripat no era pas l'acta: "Era plenament conscient que no era així". 

     

    En qualsevol cas, matisa el document, estripar un paper està emparat per la llibertat d'expressió, i el que realment compta és obeir la sentència. "Si a continuació de l'escenificació anterior, els regidors haguessin ordenat l’obertura de les portes al públic i als empleats públics, i tots ells haguessin entrat a l‘Ajuntament, s’hagués produït la veritable desobediència, però el fet és que no es va produir, i els fets es van limitar a una mera “performance”.

     

    Fingir la desobediència per aconseguir ressò mediàtic

     

    El jutge instructor considera que no es va produir la desobediència, però sí es va voler projectar aquesta imatge de manera conscient. Noales relata a l'acta que la societat es troba en una situació de tensió política en la qual “una certa part de la població catalana, o almenys una certa part de la seva representació política, creu convenient la “desobediència” com a mitjà per assolir els seus objectius”.

     

    En aquest marc, i diu el jutge, “es realitza una conducta que, en aparença a ulls de tothom és delictiva, s’és coneixedor que comportarà l'actuació dels tribunals, però en darrer terme s’és coneixedor que realment no és, en cap cas, delictiva”. Afirma que es dóna un supòsit de “judicialització de la política”, però “en el sentit contrari”, per a aconseguir “un ressò mediàtic d'una determinada postura política amb l'ajut impropi de l'Administració de justícia”.

     

    Els quatre regidors de Guanyem Badalona a excepció de l'alcaldessa, José Téllez, Francesc Duran, Fàtima Taleb i Laia Sabater, i dos d'ERC, Oriol Lladó i Agnès Rotger, van declarar als jutjats de Badalona a finals d'octubre durant dos dies en qualitat d'investigats. 

     

    La causa es va obrir arran d'una denúncia del PP de Badalona, que va acusar els sis regidors d'un possible delicte de desobediència que finalment s'ha desestimat. El Ministeri Fiscal, no obstant, s'ha manifestat en contra del sobreseïment de la causa.

     

    El líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha reaccionat a través de Twitter a l'arxivament de la causa, explícitament desconent: "Pues nada, para algún juez de Badalona romper una resolución judicial frente a las cámaras de TV e incumplir la misma (12-O) sale gratis".