La Generalitat tira enrere una operació urbanística entre l’Ajuntament i una immobiliària

    0
    100
    permuta.JPG

    27/05/2013 – Es tracta d'una permuta de terrenys en la qual el Consistori cediria a l'empresa un solar a Les Guixeres per altres àrees a l'entorn de Can Ruti; Territori no hi veu interès públic.

    Fa més d’un any, el govern badaloní i Eurostanding, SA, promotora del Parc Empresarial Grandland Badalona Sud, van començar a trenar un conveni per intercanviar uns terrenys. La idea era crear 23.000 metres quadrats de sòl industrial municipal a Les Guixeres amb l’objectiu de permutar-lo per uns terrenys de la companyia, equivalents en extensió, en la zona de Can Ruti. L’Ajuntament argumentava i argumenta l’operació en tres pilars clau: construir noves naus per fomentar la captació de negoci, crear potencials llocs de treball i desconcentrar el sostre industrial local; tenir la possibilitat d’augmentar el conjunt d’equipaments vinculats a l’Hospital Germans Trias i Pujol i preservar els espais agroforestals de la Serralada de Marina.

    Llavors, tant al gener com al juny, quan la permuta va arribar al Ple municipal, PSC i ICV-EUiA no van veure amb bons ulls la proposta i es mostraven molt crítics. La idea clara que coincidien en transmetre era que l’Ajuntament surt perdent amb l’intercanvi i només Eurostanding surt beneficiada. L’aprovació provisional del pla va tirar endavant amb el suport de CiU, que indicà que seria la Generalitat qui havia de donar el vistiplau.

     

    Pràcticament un any després, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha tirat enrere l’operació i obliga a l’Ajuntament a corregir i refer un total de 12 errors que fan inviable el projecte ara per ara. D’entre les demandes de la Generalitat, la primera i més destacada és que s’acrediti “degudament l’interès públic” de l’operació; també recorda que Badalona s’ha de quedar amb el 10% de l’aprofitament urbanístic i exigeix major concreció i justificació d’alguns aspectes.

     

    L’oposició manté ara que l’informe del govern autonòmic els hi ha donat la raó i que alguns dels 12 errors que han sorgit van ser assenyalats a les ignorades esmenes del PSC i ICV-EUiA. “Serà difícil justificar l’interès públic i que això es materialitzi; els terrenys de Les Guixeres estan valorats en 10 milions aproximadament, i els d’Eurostanding molt per sota. És com si canvies 3 euros per 100”, manifesta el líder del PSC, Jordi Serra. El socialista creu que es tracta d’un “punt estratègic molt aprofitable”, que l’Administració local podria subhastar per treure’n un bon rèdit econòmic. El regidor d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, des del primer moment, ha qualificat l’operació de “pelotazo’ urbanístico” i denuncia que el govern li vol perdonar 1,5 milions d’euros a l’empresa en concepte de l’urbanització del Torrent de Vallmajor.

     

    Des del govern municipal indiquen que aquesta “no és una situació inusual, sinó que sol passar a la pràctica totalitat dels expedients que s’envien per part de qualsevol ajuntament”. La regidoria d’Urbanisme esclareix que ja s’està modificant el projecte amb les prescripcions assenyalades i “no preveu que hi hagi cap dificultat” més.