13/10/2017 – Territori pretén licitar la redacció del projecte constructiu de dues noves estacions el proper any.
No és el primer cop que se'n parla els darrers mesos, però fins ara sense gaires moviments significatius. El perllongament de la línia 1 del metro, un projecte plantejat des de fa lustres però que havia estat pràcticament enterrat durant la crisi econòmica per manca de liquiditat, torna a ser sobre la taula política de la ciutat. I també de la Generalitat, com a mínim en aparença. L'equip de Dolors Sabater va col·locar en la seva agenda de peticions al govern català, com un tema prioritari més, l'arribada de la línia vermella al municipi i sembla que la pressió comença a donar fruits.
I és que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha sotmés a audiència pública d'un mes la primera fase del perllonament de la L1, després que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya hagi publicat l'estudi informatiu i d'impacte ambiental de les dues noves estacions del nou traçat i d'unes cotxeres que també estarien situades a Badalona.
L’objectiu és licitar la primavera de 2018 tant la redacció del projecte constructiu d’aquesta primera fase com la redacció de l’estudi informatiu de la segona fase, corresponent a les altres tres estacions (Bufalà, Badalona Pompeu Fabra i Badalona Rodalies). De complir-se aquests terminis, l’any 2020 quedarien projectades les cinc estacions, donant compliment així al que estableix el Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2011-2020.
La primera fase: Montigalà, Lloreda i Sant Crist
La primera fase d’aquest futur perllongament, reflectida en l’estudi d’impacte ambiental publicat aquests dies, suposaria la construcció de dues noves estacions a la part nord de Badalona. Concretament, faria seguir la línia de metro de Fondo, on acaba actualment, fins a Montigalà, Lloreda i Sant Crist.
La primera estació, segons el projecte inicial i l’estudi, estaria ubicada al Parc de les Muntanyetes, a l’alçada de l’encreuament entre el carrer Listz i el passeig d’Olof Palme. La segona, a la part més al sud-est del Parc de Montigalà i al nord de Sant Crist, a l’entorn de l’avinguda de Puigfred, i donaria cobertura tant a Sant Crist com a Lloreda.
A més, la primera fase inclou l’execució d’uns tallers i cotxeres de metro, amb capacitat per a 14 combois, necessaris per la saturació actual de les instal·lació de Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona i el progressiu augment de les freqüències de pas. L’estudi informatiu ubica aquests tallers i cotxeres a la part sud del Parc de Montigalà, on menys afectació suposaria al parc.
Tot plegat suposaria una inversió d’uns 260 milions d’euros, segons el Departament de Territori. Les obres a executar serien des de superfície, mitjançant sistema de pantalles. Una actuació que suposarà l’execució d’aproximadament 1,5 km de nova línia i que seria la part més relativament senzilla, en comparació amb la futura segona fase, que hauria d’arribar fins al centre de la ciutat.
Bufalà i el Centre, segon pas
La resta d’estacions de l’hipotètic perllongament requeriran un projecte constructiu i uns estudis informatiu i d’impacte ambiental propis. Tot i que inicialment s’havia parlat de quatre estacions, actualment s’arriben a contemplar cinc, pel que la línia vermella arribaria fins a la mateixa estació de Renfe de Badalona.
L’estació del barri de Bufalà s’ubicaria a l’entorn de l’encreuament entre l’avinguda Martí Pujol i l’avinguda dels Vents/Bufalà. La següent parada seria la que serviria com a interconnexió amb l’actual estació de Pompeu Fabra, de la L2, i es localitzaria a l’entorn de la plaça. L’última peça del trencaclosques estaria a la part baixa de Martí Pujol, a tocar de la platja i l’estació de rodalies.
El traçat complet, si s’arriba a materialitzar, donaria servir a una mitjana de 40.000 persones al dia. El conseller de Terrotiro i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquest dijous a Badalona el projecte, acompanyat de l’alcaldessa Dolors Sabater.