La Generalitat divideix les platges catalanes en trams i n’elabora un catàleg

    0
    107
    BIG_110331615102716_03.jpg

    31/10/2016 – El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va presentar la iniciativa a finals de la passada setmana a Badalona.

    Els 70 municipis costaners de Catalunya compten amb  560 platges, dividides en 596 trams, dels quals 336 són urbans (el 56,28%) i 260, naturals (el 43,62%), segons el Catàleg de classificació de trams de platges elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. En total, les platges ocupen 259,56 quilòmetres dels 714,4 del litoral, un 36% de la seva longitud.

     

    El Departament, prèvia audiència a tots els municipis implicats, ha dut a terme un exhaustiu anàlisi de la costa per delimitar aquests trams de platja. En aquest sentit, el conseller ha emfasitzat que “és un Catàleg fet des de la participació i el consens, de país, en la mesura que els ajuntaments han tingut un paper molt important a l’hora de definir el seus trams de platges”.

     

    L’estudi s’ha complementat amb una recerca de toponímia, dades de camp i informació geogràfica, urbanística i mediambiental. El Catàleg aporta una fitxa per a cadascun del trams, amb tota la seva informació i una fotografia. Les dades es poden consultar al visor del Servei de Gestió del Litoral.

    Així, a les platges naturals es restringeixen les activitats que, en qualsevol cas, no poden ocupar més del 10% de la seva superfície. Les guinguetes, per exemple, tenen la seva superfície limitada a 70 m2, inclosa la terrassa, i els establiments han de mantenir una distància de separació entre ells de 300 metres.

     

    En canvi, pel que fa a les platges urbanes, les instal·lacions autoritzades poden arribar a ocupar el 50% de la seva superfície, amb una distància de 100 metres entre establiments, i les guinguetes poden ocupar uns 120 m2, terrassa inclosa. També s’hi poden autoritzar esdeveniments esportius, culturals o declarats d’interès turístic.

     

    En el cas que el tram de platja estigui dins d’un espai natural protegit o bé es consideri que té algun valor ambiental rellevant a preservar, l’autorització d’una instal·lació requereix un informe ambiental previ.

     

    Entre els usos que habitualment s’autoritzen a les platges hi ha les instal·lacions desmuntables i les activitats esporàdiques, com ara casaments, concerts, castells de focs o atraccions mecàniques. Durant aquest 2016 s’han tramitat un  total de 733 sol·licituds d’aquest tipus. A més, 68 municipis litorals ofereixen serveis a la ciutadania a les seves platges durant la temporada de bany. El Departament ha tramitat enguany la sol·licitud de 5.439 activitats, tant terrestres com marítimes, a 393 platges.