25/07/2017 – La companyia aterrarà a Badalona després de concloure amb èxit un projecte de formació juvenil amb l'IMPO i el SOC.
Els llums i sons que envolten l'essència d'espectacle de la Fura dels Baus es van apagar la passada setmana a Badalona després d'un projecte de formació juvenil de sis mesos que ha comptat amb el suport de l'IMPO, el Servei d'Ocupació de Catalunya i la Fundación Laboral de la Construcción. Una iniciativa que ha format a una trentena de joves d'entre 18 i 29 anys en situació d'atur i pretén ser només el principi del pas de la Fura per Badalona.
Més enllà de la possibilitat de repetir iniciatives de formació com la que s'ha viscut aquests mesos, la companyia té un objectiu de consolidació molt més profund que els portarà a Badalona. Un dels directors, Pep Gatell, confirma que la Fura aterrarà a la ciutat a partir d'aquesta tardor, si no passa res, quan es tanqui l'habilitació d'un espai al barri del Manresà.
Es tracta de l'antiga fàbrica de Muebles Rojas, que fins fa poc es trobava en funcionament, està en bon estat i reuneix les condicions necessàries per esdevenir un viver d'artistes plàstics i teatrals. L'espai es trobava dins del PERI del Manresà i l'Ajuntament va decidir mantenir l'edificació per reaprofitar-la, en comptes de derrocar-la.
Abans de poder oferir-la com a local artistic, però, caldrà ver una sèrie d'adaptacions. De moment, la modificació de la qualificació per a que pugui acollir equipament cultural ja s'ha iniciat, i falta completar els tràmits. També s'ha de veure com es reparteix la nau entre la Fura i els artistes de la Mobba, que hi seran traslladats també.
Un dels directors de la Fura dels Baus, Pep Gatell, creu que és un espai amb un potencial enorme, ben situat i a prop del mar, on la companyia podrà desenvolupar idees trencadores. Donen per fet el seu nou centre, a falta de processos burocràtics i administratius.
El viatge dels refugiats per tancar el curs
Els coneixement impartits durant els darrers sis mesos en el projecte de formació juvenil es van plasmar la passada setmana amb un espectacle que va submergir el públic en el viatge que fan els refugiats des del seu país d'origen, en guerra, fins arribar a Europa. Un 'show' ple de colors, llums, sons i efectes plàstics, tot plegat guiat per una aplicació mòbil que els assistents es descarregaven.
La tecnologia, els treballs d'alçada, la creació audiovisual i d'escenificació teatral o la gastronomia són algunes de les disciplines que s'han barrejat en aquest projecte, sota el nom d'Èpica i Singular. Han rebut els coneixements de professionals de la construcció, de les arts escèniques però també de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, de la Universitat de Berklee o de l'àrea d'I+D del restaurant basc Mugaritz d'Errenteria.