El pròxim 25 de novembre se celebra a nivell mundial el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Ja fa dies que la Federació de Dones de Badalona ha posat en marxa una campanya massiva per tota la ciutat amb l’objectiu de generar consciència. La idea és brillant i té molt d’impacte visual.
Els 21 grups de dones que integren la Federació estan enganxant més de 6.000 adhesius a contenidors de brossa i papereres de tot Badalona, amb el lema ‘Diposita aquí el teu masclisme’. “Estem vivint un empitjorament de les dades relatives a la violència masclista. Les violacions van en augment i, en general, s’està donant un increment de totes les violències”, ens transmet Rocío Mateos, presidenta de la Federació de Dones de Badalona.
El missatge que vol transmetre la campanya és clar: la violència és un element que, igual que la brossa, s’ha d’eliminar del nostre entorn. “Volíem fer una acció prèvia al 25N que pogués arribar a un públic massiu. Al final, tothom utilitza els contenidors de brossa. Les coses que hi llencem són elements que no volem més amb nosaltres. La idea és que cada persona que utilitzi un contenidor vegi la imatge i retingui el concepte”, exposa Mateos.
Sexualitat i afectivitat
Des de la Federació de Dones es mostren preocupades per com la violència “s’ha arribat a normalitzar” i alerten de l’increment de “l’agressivitat” que s’està donant en la nostra societat, sobretot en entorns molt joves. “Si el comportament del líder del grup és agressiu, la resta l’imita. També topem amb models de joves que es tanquen en ells mateixos i que interaccionen amb màquines, accedint a informació que, per edat, no els tocaria. Tot plegat genera un concepte erroni de la sexualitat i l’afectivitat”, lamenta Rocío Mateos.
Cada cop més joves
“Les agressions i la violència envers les dones s’està donant cada vegada més en grups d’edat molt joves. I això ens preocupa. Creiem que l’accés massiu a la pornografia i a tot tipus de plataformes digitals no ajuda gens”, alerta la presidenta de la Federació de Dones de Badalona.
La Covid amaga la realitat
En darrer lloc, Rocío Mateos ens recorda com la pandèmia ha amagat molts casos d’agressions a dones. “La població general s’ha cregut que no hi ha hagut agressions perquè les denúncies van baixar, però les trucades al 016 van créixer de forma exponencial. Moltes dones van ser agredides, tant física com psicològicament, però no van poder sortir a denunciar. En els últims 20 anys han estat assassinades 1126 dones. Cada any no podem posar el comptador a zero”, sentència.