L’encariment massiu de productes com la fusta i les problemàtiques de desproveïment que estan afectant ja al primer món multiplicaran el cost de la mítica figura de les Festes de Maig
Heu notat com molts productes i serveis s’han encarit de forma exponencial en els últims mesos? La inflació està disparada i l’IPC s’ha situat en una taxa del 4%, la més alta des del 2008. La llum i els carburants marquen màxims anuals i les matèries primeres també s’han encarit a causa del desproveïment i l’augment massiu de la demanda. Només una dada: omplir un dipòsit de 55 litres de benzina ens costa una mitjana de 18 euros més que fa un any.
Les causes
La inflació dels preus deu el seu origen –entre molts altres factors geopolítics– a tres elements confluents en el temps. En primer lloc, la reactivació simultània de la demanda a nivell mundial, després de la crisi sanitària de la pandèmia. En segon lloc, l’increment sense precedents dels costos del transport internacional marítim de contenidors.
Tot va començar amb la crisi del coronavirus, que va paralitzar primer les fàbriques de la Xina i després les de la resta del món. Després va haver-hi una recuperació del transport marítim que novament es va veure afectat per l’accident del portacontenidors Ever Given al canal de Suez. A més mantenim encara una demanda mundial més potent que l’oferta, agreujada per la nostra dependència sobredimensionada d’aprovisionament amb la Xina.
I com a tercer fenomen a tenir en compte hi ha els plans de recuperació empresos a tots els països amb les economies més grans. Tots ells han generat una reactivació de l’activitat internacional de construcció i infraestructures, fet que comporta un increment de demanda de materials bàsics molt per sobre de la capacitat normal d’abastament del mercat.
Canviar d’estratègia
Ens hem citat amb Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic badaloní per analitzar com està afectant aquesta crisi de les matèries primeres a la construcció del Dimoni per les Festes de Maig de 2022. En Ramon ha dissenyat i construït els últims 17 Dimonis que han cremat a Badalona. “Encara no sé res del tema del pròxim Dimoni. En principi sembla que sí que el farem, però he de passar un nou pressupost perquè l’escenari ha canviat força”, ens explica.
“Els materials han pujat de preu entre un 60 i un 70%. Si no apujo el pressupost aquest percentatge, tindré pèrdues”, assegura. L’artista plàstic no és l’únic que alerta de l’escandalosa pujada de preus. La mateixa Confederación Nacional de la Construcción ha declarat que en els últims mesos la fusta s’ha encarit un 125%, la pedra un 68% i el coure un 63%. “Durant els darrers anys el material solia augmentar de preu un 4 o 5%, però ara és diferent”, destaca en Ramon de los Heros.
Reservar el material
Un altre aspecte que cal tenir en compte és l’estratègia pel que fa al calendari. Normalment, al febrer s’escull el Dimoni i entre març i abril es comença a fabricar per tenir-lo llest per la data establerta. “Pot ser que calgui canviar una mica de dinàmica. Avançar decisions pel que fa a les comandes de material. Les matèries primeres bàsiques que utilitzem són molt similars d’any a any, però ara hi ha un context d’escassetat”, alerta l’artista badaloní.
En Ramon creu que no s’hauria de trigar massa en fer la comanda principal del material, perquè hi ha coses “que tarden més en arribar o que no estan arribant a temps”. Recordem que el Dimoni sol fer uns 14 metres i pesar més de 3.000 quilos, i que requereix la feina d’un equip de treball de 8 persones.
Un 60% més car
“Tot ha pujat de preu. La pintura, els cargols, la cola, la fusta… M’estic trobant amb casos de cargols que ja no s’estan fabricant. Em posaré en contacte amb l’Ajuntament per advertir de la situació”, ens relata el nostre protagonista. “Normalment, el material del Dimoni sol costar entre uns 13.000 i 15.000 euros. Com tot ha pujat un 60%, ja si han d’afegir més de 8.000 euros extres. Per posar un exemple: només un pot de cola de 5 litres ja val 30 euros. I en solem gastar uns 40. Només en cola ja et surten més de 1.000 euros”, sentència el creador.