La Cremada del Dimoni compleix 75 anys d’història

    0
    219
    IMG_1013.JPG

    09/05/2015 – El pilar central de les Festes de Maig compleix 75 anys d'història i la ciutat ho commemora amb diferents iniciatives.

    El 1940, l’historiador badaloní Josep Maria Cuyàs i Tolosa i els administradors de la Confraria de Sant Anastasi s’inventen una nova tradició, en un moment que Badalona, que havia patit en la cruesa de la guerra, estava deprimida en els àmbits social, econòmic i cultural. Aquesta nova tradició té una excusa històrica, que prové de la transcripció del Calaix de Sastre, del baró de Maldà, una mena de diari on es reflecteixen els costums de la vida quotidiana de Badalona i altres poblacions. En aquest diari es diu que el 8 de maig de 1785, festa del Roser, uns pescadors van cremar un ‘figurón’, o sigui, un mascaró de proa que havia quedat inservible, davant d’un públic molt nombrós.

     

    Des de llavors, els administradors de la Confraria continuen organitzant la Cremada com un acte festiu. Al llarg dels anys, es consolida com una festa popular fins a ser declarada d’interès turístic per la Generalitat, el 1991. Molts han estat els dissenyadors i els constructors que han fet possible la celebració de la festa, però els cognoms Giró i Xirgu van, indestriablement, lligats a aquest acte singular. En l’actualitat, i des del 1999, el disseny del dimoni es tria a partir d’un concurs públic.

     

    Joan Mayné repassa els 75 anys de la Cremada

    Amb motiu del 75è aniversari de la primera Cremada del Dimoni, l’Ajuntament de Badalona publica aquest llibre, profusament il·lustrat, a càrrec de Joan Mayné, antropòleg i museòleg, exdirector del Museu i de l’Àrea de Cultura i vinculat, des de començaments dels anys setanta, a la cultura de la ciutat. L’obra explica com han estat els dimonis d’aquest període, ens acosta a les persones que han fet possible la Cremada i ens aporta moltes dades, algunes molt curioses, fins ara totalment desconegudes.

     

    Pòsters i exposició a peu de platja

    També per commemorar el 75è aniversari, l’Ajuntament ofereix un pòster les imatges de totes les figures que han cremat des de l’any 1940, que es pot recollir fins a esgotar existències a l’Oficina de Turisme. A banda, el passeig Marítim, al voltant del ja plantat dimoni, és seu de l’exposició Dimonis a mar!, una mostra de banderoles amb la imatge dels dimonis que han cremat des de l’any 1940.

     

    Una Cremada amb un tint especial d’aniversari

    El Dimoni d’enguany, plantat a la platja dels Pescadors des de la setmana passada, té un caire d’aniversari ben especial que plasma els 75 anys d’aquesta tradició local. Dissenyat per Carles Carreras Serra, sosté dues espelmes amb un 7 i un 5, i mostra diferents símbols importants de la ciutat, com ara les palmeres de la Rambla, el Pont del Petroli, el llegat romà i l’església de Santa Maria. També l’espectacle que acompanya la Cremada serà especial. A càrrec de Pirotècnia Igual, s’ha preparat un piromusical que guanyarà en intensitat i freqüència de figures de colors vius i formes canviants, i que tindrà els millors efectes digitals, seguint el compàs de la música sincronitzada. La banda sonora, com a homenatge musical al Dimoni, serà un repàs de les cançons que han marcat època.