La CACI tindrà un viver d’empreses i un centre de coneixement tecnològic

    0
    97
    ????????????????????????????????????

    L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; el primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID, Àlex Montornès; el rector de la UPC, Daniel Crespo, i el director general de la Fundació CIM, José María Cabrera, han signat avui un acord d’intencions per convertir l’espai de l’antiga fàbrica de la Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria (CACI), de Badalona, en un centre de coneixement científic i tecnològic orientat a l’R+D+I en l’àmbit de la Indústria 4.0, la manufactura avançada i la fabricació digital, incloent processos, materials, sostenibilitat i economia circular 

    La fabricació o manufactura avançada consisteix a fer servir coneixements i tecnologia innovadora per produir productes complexos i millorar els processos a fi de reduir els residus, la contaminació, el consum de materials i l’ús d’energia. La robòtica, la impressió 3D i 4D, la intel·ligència artificial i la computació d’alt rendiment per a la modelització i simulació també són elements importants en la fabricació avançada. La proposta per a l’espai CACI se sustenta, doncs, en tres eixos: R+D+I, fabricació digital oberta a la ciutadania i recerca col·laborativa (co-working) i emprenedoria. 

    Recerca i innovació tecnològica  

    Les activitats d’R+D+I que es desenvoluparan a la CACI es focalitzaran en la manufactura avançada i, en particular, la manufactura additiva, recollint l’experiència de la Fundació CIM UPC, que hi tindrà la seva seu, i incloent-hi els seus programes de formació de màsters i postgraus. Durant els últims anys ha esdevingut un centre referent en els processos de manufactura additiva (impressió 3-D) fabricant i dissenyant impressores 3-D ajustades a les necessitats dels usuaris en les tecnologies de filament (FFD) i de Direct Ink Writing (pastes). 

    Fabricació digital oberta a la ciutadania 

    En l’espai obert a la ciutadania de la nova CACI es podrà desenvolupar fabricació digital i prototipatge, tant en l’àmbit de la impressió 3D, com del disseny d’equips electrònics, la robòtica i la programació informàtica (com ara Arduino, etc).

    Així mateix, s’impulsaran altres activitats per connectar la ciutadania amb propostes tecnològiques, i per proporcionar oportunitats de divulgació científica i d’aprenentatge al llarg de la vida: 

    – Cursos de formació continuada i ocupacionals oberts a la ciutadania en general i a estudiantat de batxillerat i de formació professional. 

    – Xerrades i tallers a l’entorn de la ciència i la tecnologia-

    – Tallers i activitats (puntuals o continuades) adreçades a escoles i instituts, a partir de matèries estimulants i amb l’objectiu de fomentar les vocacions tecnològiques.

    – Espais específics (aules) equipats per a que makers i tecnòlegs puguin idear i dissenyar projectes amb l’ajut d’eines de Design Thinking.

    – Visites guiades i dinamitzades per a grups organitzats que vulguin conèixer l’espai de la CACI i l’activitat que s’hi desenvolupa. 

    – Exposicions divulgatives en l’àrea científico-tecnològica.

    Recerca col·laborativa i viver d’empreses 

    La CACI disposarà, d’altra banda, d’un espai de recerca col·laborativa (o àrea de co-working), planter d’empreses i creació de spin-offs o start-ups, per atreure empreses que desitgin desenvolupar projectes en l’àrea de manufactura avançada en tota la seva expressió, fins que no aconsegueixin la dimensió necessària per actuar independentment.

    En aquest sentit, es preveu oferir serveis tecnològics avançats i demostradors per ajudar a les pimes i a qualsevol entitat en el salt cap al paradigma de la digitalització i les tecnologies englobades en el concepte de la Indústria 4.0, com ara la Internet de les coses, la integració de sistemes, les tecnologies Digital Twins, Cloud Computing, Big Data, intel·ligència artificial, realitat augmentada, realitat virtual i robòtica col·laborativa. 

    El govern de Badalona fixa un termini de 6 mesos per fer viable el projecte. S’hi destinaran 3.5 milions d’euros del pressupost d’inversions, però s’hi dedicaran més recursos si cal. És necessari buscar la resta del finançament.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí