La 29a Setmana de la Ciència uneix i fa valdre la realitat i el potencial científic de Badalona

    0
    5

    A partir d’avui,  dimecres 13 de novembre diversos centres educatius de secundària de Badalona participen en la 29a Setmana de la Ciència a Badalona que busca apropar i divulgar la ciència als estudiants amb un ampli programa d’activitats. El dia de les ciències a les escoles ofereix una programació molt completa i variada, amb conferències, visites a centres de recerca i tallers per divulgar la ciència entre l’alumnat dels centres escolars, per potenciar l’esperit científic en els infants i perquè tota aquesta iniciativa es visqui en família.

    La 29a Setmana de la Ciència està promoguda per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i  a la ciutat compta amb la col·laboració  de la Fundació Lluita contra les Infeccions; l’Hospital Germans Trias i Pujol; l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC); l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa; el CRP Ciutat de Badalona del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya; l’Escola del Mar; l’Escola de Natura; la Xarxa Municipal de Biblioteques; el Museu de Badalona i el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Badalona. Un conjunt d’institucions de referència en l’àmbit local amb projecció internacional.

    Detallem les activitats que es desenvoluparan en els diferents escenaris durant la setmana:

    CONNEXIÓ EN LÍNIA AMB 4 CIENTÍFICS/QUES (FCRI) 13 novembre, de 9 a 14HOrganitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) a través del canal de Youtube de la FCRI, per a centres inscrits prèviament.

    9.30 hores: Matemàtiques. Pau Varela i Mariona Fucho (Centre de Recerca Matemàtica).

    10.30 hores. Enginyeria. Antoni Castro (SENER).

    11.30 hores. Geologia. Jordi Vilà (Universitat de Barcelona)

    12.30 hores. Química. Josep Duran i Cristina Duran (Universitat de Girona).

     

    CONFERÈNCIES I VISITES ESTUDIANTS A L’HOSPITAL GERMANS TRIAS

    19 de novembre a l’Hospital Germans Trias i Pujol

    A partir de la benvinguda programada per a les 9.45 hores a la sala d’actes amb presentacions in situ i recorregut per alguns espais del centre hospitalari,

    10 hores A Can Ruti fem recerca, a càrrec de l’equip de direcció de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

    10.30 hores. Projectes: el futur de la medicina. Presentacions de joves investigadors de Can Ruti.

    11 a 12.30 hores. Open House, coneix de prop el Campus Can Ruti

    Visites en petits grups a 11 centres de recerca:

    1. Banc de Sang i Teixits (BST)

    2. Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS/VIH/SIDA de Catalunya (CEEISCAT)

    3. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol

    4. Institut Català d’Oncologia (ICO) i Programa CARE, IGTP

    5. Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Bioinformàtica

    6. Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB)

    7. Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Laboratori Biomèdic

    8. Institut Guttmann

    9. IrsiCaixa i Fundació Lluita Contra les Infeccions

    10. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

    11. Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC)

    Organitza: Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i CRP Ciutat de Badalona.

     

    CIÈNCIA DE PROP PER A TOTHOM. AJUNTAMENT DE BADALONA

    Dimecres 27 de novembre a la plaça de la Vila i a l’Ajuntament de Badalona (sala planta baixa).

    17 a 20 hores. Tallers experimentals per a totes les edats i un tast de ciència amb cinc conferències:

    17.30 hores. Com estudiar les malalties importades i negligides a casa nostra: l’exemple de l’esquistosomiasi, a càrrec del Dr. Xavier Vallès, Fundació Lluita contra les Infeccions / Hospital Germans Trias i Pujol.

    17.50 hores. Les infermeres fem Recerca, a càrrec de Cristina Casanovas, adjunta a la direcció infermera de l’Hospital Germans Trias i Pujol.

    18.10 hores. Biomarcadores en cáncer: ¿podemos anticipar el éxito del tratamiento?, a càrrec de Sara Cabrero, investigadora d’IrsiCaixa.

    18.30 hores. Envelliment, longevitat i el gran enigma supercentenari, a càrrec d’Eloy Santos de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC).

    18.50 hores. Estudio HYPIEND: Salud y Prevención de la exposición a  Disruptores Endocrinos en Mujeres Gestantes y Población Infantil, a càrrec de l’Equip de Recerca de l’Estudi HYPIEND, Hospital i Institut Germans Trias i Pujol (IGTP).

    Organitza: Hospital Germans Trias i Pujol, Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), Fundació Lluita contra les Infeccions.

     

    MUSEU DE BADALONA. OSSOS QUE PARLEN

    Una aproximació de l’antropologia forense a l’aula des d’una perspectiva didàctica. Conferència adreçada a l’alumnat d’ESO, a càrrec d’Esther Espejo, llicenciada en Història de l’Art i tècnica del Museu de Badalona. Accessible des del 14 de novembre a: www.museudebadalona.cat

     

    TALLERS PER A INFANTS I FAMÍLIES A LES BIBLIOTEQUES

    Biblioteca Can Casacuberta – Centre Cultural el Carme (4a planta)

    +BiblioLab: Gimcana STEAM a la Biblioteca

    Dijous, 7 de novembre de 17.30 a 19.20 hores, a càrrec de TBKids – tecnologia creativa.

    Taller en família per a infants de 4 a 6 anys. Crearem un circuit amb 5 estacions amb diferents minis jocs relacionats amb conceptes STEAM, en les quals aniran coneixent a diversos robots. Màxim 12 famílies.

    +BiblioLab: Creació d’històries amb Lego

    Dijous, 28 de novembre, de 17.30 a 19 hores, a càrrec d’Edukem-nos.

    Els infants, de 5 a 7 anys, fan volar la seva imaginació per crear una història amb Lego a partir d’una història de còmic o un conte. Aquesta activitat dona suport a les habilitats d’alfabetització, millora d’escriptura, habilitat de lectura i els hàbits de comunicació. Màxim 10 places.

    +BiblioLab: Postal elèctrica

    Dijous, 12 de desembre, de 17.30 a 19 hores, a càrrec d’Edukem-nos.

    Taller per a infants de 8 a 11 anys. Per conèixer què és un circuit elèctric i els materials conductors es crea una postal (de Nadal, de Sant Jordi, de felicitació…) amb una cartolina en la qual dissenyarem un circuit elèctric amb alumini. L’electrificarem amb un LED i una pila. Màxim 12 places.

    Biblioteca Lloreda

    +BiblioLab: Fes el teu moc! (Slime)

    Dimecres, 13 de novembre, de 17.30 a 19 hores, a càrrec d’ eXplorium Associació de Lleure Científic.

    Taller per a totes les edats. Crearem el nostre propi slime seguint el mètode científic. Afegirem i mesclarem amb precisió les substàncies adients i crearem un fluid no newtonià, desafiant així la classificació sòlid-líquid.

    +BiblioLab: Ciència i música

    Dimecres 27 de novembre, de 17.30 a 18.30 h.

    Taller per a infants a partir de 5 anys. L’entorn està ple de sons i el cos humà també pot emetre infinitat de sons. El so viatja per l’aire en forma d’ones fins a les nostres orelles. Les ones del so produeixen una sensació agradable produïda per la vibració del timpà. El soroll és una vibració del timpà molt més intensa que ens produeix una sensació desagradable. Un instrument vibra i produeix so. Cal inscripció prèvia.

    Biblioteca Llefià – Xavier Soto

    A la recerca del món perdut

    Dimecres 13 de novembre, a les 18 hores, a càrrec de l’Associació Ecometta.

    Taller per a infants a partir de 5 anys. Què és el canvi climàtic? Com ens afecta? Aquest taller ens dona les claus per entendre millor per què s’escalfa el planeta i què podem fer per nosaltres per tenir cura del nostre entorn. L’activitat inclou experiments participatius. Cal inscripció prèvia a la biblioteca o a [email protected]; telèfon. 93 383 29 70.

    Biblioteca Sant Roc

    Descobrim la ciència

    Divendres, 15 de novembre, a les 18 hores, a càrrec de Fun Brain.

    Taller per a infants a partir de 7 anys. És molt important observar el que ens envolta per poder aprendre i millorar les nostres investigacions. Experimentant aprendrem a elaborar hipòtesis i a extreure les nostres pròpies conclusions. Cal inscripció prèvia, a la biblioteca o a [email protected]; telèfon. 93 460 12 57.

    Organitza: Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona (XMBB)

    Treballs de recerca de les 37es Jornades Científiques de Batxillerat de Badalona.

    A les Biblioteques de Badalona i als web del CRP Ciutat de Badalona i del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Badalona es pot consultar el llibre amb els resums dels treballs de recerca presentats a les 37nes Jornades Científiques de Batxillerat de Badalona.

    Totes aquestes activitats són possibles per la coordinació de diferents institucions i estaments. Per part de l’Ajuntament, s’hi ha coordinat i han programat activitats el Servei d’Educació, el Servei de Medi Ambient. Escola de Natura i Escola del Mar, la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona (XMBB) i el Museu de Badalona, i el Departament d’Educació i Formació Professional amb el Centre de Recursos Pedagògics de Badalona.  Pel que fa a les institucions que formen part del clúster sanitari i d’investigació de Can Ruti, hi participen la Fundació Lluita contra les Infeccions,  l’ Hospital Germans Trias i Pujol, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí