Jordi Martí: “Hem d’estar a l’expectativa i veure on va a parar”

    0
    95
    fibaeurope.jpg

    03/07/2015 – Parlem amb el director esportiu del FIATC Joventut per comprovar com s’ha entomat l’anunci de la nova competició europea de la FIBA. 

     

    A principis d’aquesta setmana, la FIBA notificava la seva intenció de posar en marxa una nova competició europea de clubs de “segon nivell”, per equiparar-se a l’Eurocup, trofeu gestionat per l’Eurolliga.

     

    La federació internacional de bàsquet explica en el seu comunicat que aquesta nova competició continental ha de començar a funcionar durant el curs 2015-2016, just després d’aquest estiu. La FIBA preveu la participació de més de 100 equips, procedents de 40 països diferents.

     

    Amb les relacions amb l’Eurolliga cada vegada més tensades, sobretot després que la federació internacional hagi inclòs partits de seleccions durant les fases regulars de les lligues a partir del 2017, aquesta maniobra sembla el primer pas per mirar de disputar el control de les competicions europees.

     

    “S’ha de començar a valorar. És una cosa que la FIBA a tret a última hora i que ha anat canviat sobre la marxa. No sé quin èxit tindrà, l’únic que sé és que t’hi pots inscriure lliurement. Haurem de donar temps per veure quin nivell per veure quins equips espanyols i de tot Europa s’hi van afegint”, assegurava Jordi Martí.

     

    El director esportiu del FIATC Joventut desconeix si aquesta nova competició es convertiria en una espècie de “tercera divisió europea” i el nivell “d’èxit que pot tenir”. “Entenc que volen agafar prestigi i poder competir amb l’Eurolliga”, destacava Martí.

     

    La FIBA ha començat a parlar d’estratègies per incentivar la participació, oferint dotacions econòmiques als clubs. El guanyador d’aquesta nova competició – encara sense nom – rebria 250.000 euros, el segon 100.000, el tercer 70.000 i 50.000 el quart.

     

    Per accedir als quarts de final (25.000 euros) i a la segona fase (10.000-15.000) també hi hauria recompenses econòmiques. Els clubs es poden inscriure per disputar aquest títol fins al pròxim 24 de juliol, sense haver de pagar cap cànon (dipòsit de 10.000 euros que es retornarà al final de la temporada).

     

    Pel que fa al format, la nova competició de la FIBA començaria amb una primera fase de 16 grups (quatre clubs per grup). A continuació es disputaria un Last32 (vuit grups de quatre clubs), per després passar a un play-off de vuitens i de quarts de final al millor de tres partits. Per últim, el títol es decidiria en una Final Four.

     

    “A diferència de l’Eurocup inclús estan començant a parlar de diners per classificació i per partit guanyat. D’aquesta manera la cosa comença a tenir un incentiu econòmic que li dóna sentit a la competició. És FIBA. Tindrà experiència, força i suport de patrocinadors. Crec que tindrà arguments per tirar endavant la competició”, destacava Jordi Martí.

     

    Tot i que la FIBA sempre ha demostrat tenir una enorme capacitat organitzativa, els clubs encara es miren aquesta iniciativa amb peus de plom. “Tot ens sembla molt nou. Hem d’estar a l’expectativa i veure on va a parar”, reconeixia el director esportiu de la Penya.

     

    “Aquí a l’ACB imagino que hi ha pocs clubs que es plantegin aventurar-se a això. De cara a la següent temporada (2016-2017), doncs segons com evolucionin les coses, suposo que els clubs ho tindran més en compte”, afegia Martí sobre aquesta qüestió.

     

    Mentre espera la resposta de Salva Maldonado al voltant de la seva renovació, Jordi Martí explicava com s’ha rebut l’anunci de la FIBA a l’Assemblea ACB celebrada en les últimes hores.

     

    “Ha sortit el tema. Ha arribat la informació, però no sabem encara per on va. Ni des de la nostra organització tenim molt clar què hem de fer amb aquest producte”, apuntava el director esportiu del club verd-i-negre.