Joan Carles Mitjana és conegut per la seva etapa com a àrbitre de la Lliga ACB i com a àrbitre internacional. També va ser el director de l’Escola i el Comitè d’Àrbitres de la FCBQ fins al 2014. En el 2016 es va presentar com a candidat a la presidència de la Federació, les quals van ser guanyades per Joan Fa, president que va marxar ara fa un any, deixant al capdavant de l’organisme federatiu a Ferran Adil.
Vostè ja es va presentar en el 2016. Creu que aquella experiència li fa tenir més opcions?
Evidentment. En el 2016 era el primer cop que hi havia unes eleccions. Els clubs no tenien cultura de votar, i des de la pròpia Federació em van fer tot un seguit de trampes que em van perjudicar, com per exemple, donar-me una llista falsa de clubs.
Quins són els principals motius que li fan tornar a optar a la presidència?
Quan vaig pels diferents Campionats de Catalunya la gent parla amb mi. Hi ha molt d’immobilisme, i en determinats aspectes sembla que la Fedració Catalna encara hi sigui en el segle XX. Durant la pandèmia s’ha demostrat que es troba molts passos enrere en l’era digital, amb dos mesos i mig de silenci, mentre que la resta de federacions feien assemblees de forma telemàtica prenent decisions. Aquests i altres motius, fan que em presenti a aquestes eleccions
Quines persones li acompanyen en la seva candidatura?
Com a vicepresident tindria a Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès que és un autèntic enamorat del bàsquet. Com a secretària Clara Jiménez, germana de l’exjugador Andrés Jiménez, exjugadores com la Neus Beltran, directives de L’Hospitalet, monitores i entrenadores de base com l’Eva Vinyals, i tot un seguit d’expresidents de diferents clubs d’arreu del territori. Parlem de gent molt preparada en el món del bàsquet i que coneix la gestió de club i gent del món empresarial i econòmic.
Ara com ara, l’actual junta encara no ha informat de la data d’aquestes eleccions, la qual segurament serà informada en l’assemblea prevista per a l’1 d’agost. Quines dates són les que s’estan valorant?
Segons han informat en junta, la data prevista a proposar és la del 5 de setembre
Joan Fa va desenvolupar un pla estratègic per modernitzar el bàsquet català i fer-lo arribar arreu del territori. Creu que en aquest sentit, caldria una campanya de publicitat i una comunicació més innovadora?
En el 2016 nosaltres ja proposàvem un pla estratègic, mentre que ells parlaven d’un Congrés del Bàsquet Català. Després de guanyar les eleccions ho van canviar. El problema és que aquest pla estratègic s’ha quedat en un paper. Ha costat moltes reunions i molts diners fer-lo, i no és un pla d’una junta directiva, sinó de tot el bàsquet català. Nosaltres el volem desenvolupar, potser caldrà alguna modificació, però hem d’obtenir els recursos humans i econòmics per a posar-lo en marxa.
Com valorra l’any de transició, entre la marxa de Joan Fa i la convocatòria d’aquestes eleccions, amb Ferran Adil com a president?
La nostra valoració és molt negativa. S’ha perdut el prestigi en matèria de gestió dins l’àmbit català i fins i tot nacional. Un gest de molt mal gust per exemple, ha estat el fet de regalar tres pilotes a tots els clubs de Girona, dies abans de les eleccions territorials. S’ha gastat mig milió del fons de la FCBQ per guanyar unes eleccions. També ha estat un detall molt lleig, el fet de ficar la fotografia de les tres pilotes en el logo de l’assemblea.
Com ha de ser el bàsquet català post Covid-19?
És un meló encara per obrir. No sabem el que ens trobarem, ni en qüestions de salut, ni econòmiques ni socials, famílies sense feina i sense ingressos. El que si prometem que cap jugador que hagi tingut fitxa durant la passada temporada, es quedarà sense jugar per raons econòmiques. Nosaltres aportarem les quotes de cada club per a tots aquells que ho necessitin, si es pot jugar. Tenim una quantitat econòmica preparada en aquest sentit.
Quines serien les seves principals accions en cas que la seva candidatura surti guanyadora?
El primer objectiu ha de ser el de dotar als clubs de més recursos econòmics. Fer una auditoria, que si ens dóna uns resultats òptims, ajudaria a reduir les tarifes entre un 10 i un 15%. En l’apartat esportiu volem resoldre el salt dels jugadors de júnior a sènior, amb una categoria U20. Quan juguem contra equips estrangers, aquests no entenen els termes de cadet o júnior, es tracta de fer les categories U14, U16, U18. També volem fer una lliga de veterans pe a tota la gent que vol jugar a bàsquet, Aquesta aniria acompanyada de la condició de fer un cinquè temps, un sopar després dels partitts.
Fa poc més d’un any, l’Ajuntament de Badalona i la FCBQ van signar un acord per a desenvolupar el Museu del Bàsquet Català. Tenint en compte l’etiqueta de Badalona Bressol del Basquetbol, i el gran nombre d’equips i practicants, quin paper ha de jugar Badalona en el futur del bàsquet català?
Em consta que l’actual junta vol retirar aquest projecte. Badalona és coneguda per la Penya, però darrere hi ha una gran xarxa de tots els clubs que hi ha, amb una gran tasca social i tècnica. Badalona ha d’estar sempre en el mapa del bàsquet, i aprofitar la proximitat amb Barcelona per afavorir el moviment de persones d’un costat a un altre, amb el Port i amb el bàsquet.