Investigadors de Can Ruti troben un possible tractament alternatiu al marcapassos

    0
    103

    14/06/2013 – Un equip del centre badaloní descobreixen que un tipus d'anticòs que ataca teixits en les malalties reumàtiques podria ser responsable de bloquejar el batec cardíac en adults.

    Els serveis de Cardiologia, Reumatologia i Immunologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han descobert com un tipus d’anticòs que ataca teixits del propi cos en les malalties reumàtiques pot ser també responsable de bloquejar el batec cardíac en adults. La conseqüència d’aquest bloqueig és un tipus de síncope la causa de la qual no s’havia definit fins l’actualitat. La troballa obre portes per poder tractar els pacients que presentin aquesta malaltia amb fàrmacs immunosupressors i per evitar haver d’implantar-los un marcapassos. 

     

    Una síncope cardíaca és una pèrdua sobtada i transitòria de la consciència que, en alguns casos, té el seu origen en un bloqueig de la conducció dels estímuls elèctrics del cor, i per tant del batec i del bombeig de la sang. Aquest bloqueig pot tenir diverses causes, com ara l’envelliment de l’òrgan, un infart de miocardi o una cirurgia cardíaca, la majoria irreversibles. Amb tot, s’han descrit una vintena de casos al món de persones adultes, amb anticossos Anti-Ro positius i bloqueig cardíac sense causa aparent que en algunes ha provocat síncope, en què fins ara no s’havia explorat l’afectació concreta en l’activitat elèctrica.  

     

    Anti-Ro

    Fins l’actualitat se sabia que els anticossos Anti-Ro podien originar bloqueig cardíac en nounats, que havien adquirit l’anticòs perquè la mare n’era portadora i els l’havia transmès a través de la placenta. En canvi, però, no s’havia demostrat que aquest tipus d’anticossos pogués tenir una afectació directa en l’estímul elèctric del cor dels adults. L’equip de Germans Trias ha fet un nou pas en aquest sentit arran del cas d’una pacient de 26 anys que va ingressar a l’hospital amb una síncope. Després de descartar totes les causes habituals, els metges van comprovar que era portadora d’Anti-Ro i van fer-li un estudi de l’activitat elèctrica del cor mitjançant la introducció d’un catèter per la vena femoral. Així, van concretar per primera vegada a quina part del cor els Anti-Ro causen bloqueig, i com aquest millorava amb el tractament. Per tant, el bloqueig podria ser reversible.

     

    Sense necessitat de marcapassos un any i mig després

     

    Malgrat que van implantar a la pacient un marcapassos per assegurar el correcte funcionament del seu cor, els professionals van decidir tractar-la amb fàrmacs immunosupressors, vist que aquest és el tractament indicat quan es produeixen els brots en les malalties reumàtiques. Els resultats han sigut molt favorables: la pacient no ha necessitat el marcapassos des que es va implantar, després d’un any i mig de seguiment. Ara, l’equip de Germans Trias determinarà de manera sistemàtica la presència o absència d’anticossos Anti-Ro a tots els pacients que ingressin amb una síncope, i continuarà treballant en la línia d’avaluar si és o no necessari implantar marcapassos a les persones que hagin patit una síncope per aquesta causa.