03/07/2015 – El Fòrum de Turisme és una entitat que aplega diferents agents del sector turístic local i té l'objectiu d'impulsar la imatge de Badalona i convertir-la en un pol d’atracció.
“Hi ha gent que ens confon amb l’Ajuntament de Badalona. Per exemple, ara, amb el Badalona Tapes, moltes persones veuen l’esdeveniment i no saben que l’organitzem nosaltres”. La falta de visibilitat és un dels obstacles que vol combatre el Fòrum de Turisme, l’entitat que, des de fa quatre anys, organitza el festival de tapes que aquest 2015 arriba a la seva 4a edició. Es tracta d’una plataforma d’entitats i empresaris del sector turístic, restaurador i hoteler de la ciutat en la que, a més, participen estudiants i qualsevol persona interessada en l’àmbit turístic i en rellançar la imatge de Badalona. Exactament aquesta és la situació d’en Sergi Martínez, estudiant de màster de turisme i membre de la junta del Fòrum, un dels responsables encarregats que aquest cap de setmana les tapes arribin als estómacs.
El Fòrum fa girar la seva activitat anual al voltant d’una sèrie d’esdeveniments fixes que els hi dóna una gran visibilitat. El més reconegut, el Badalona Tapes, però també entreguen els Premis de Turisme, com a reconeixement a les iniciatives privades més atractives del sector, enguany entregats a la Drogueria Can Boter, o participen a la Badalona Home Design per muntar xerrades o activitats. Fins l’any passat, també desenvolupaven el ‘Mercès per visitar-nos’, una jornada que tenia lloc el Dia de la Mercè i que es basava en atraure visitants de Barcelona i oferir propostes atractives conjuntament amb el sector botiguer i restaurador. El 2014 es va interrompre però l’organització vol reprendre la iniciativa el proper setembre.
Precisament això, portar gent de Barcelona, és un dels grans objectius del Fòrum de Turisme: “Badalona està molt a prop de Barcelona i s’ha d’aprofitar els milers i milers de turistes que la visiten cada dia. En 20 minuts són aquí en un cop de metro o tren. De fet, des de Barcelona ens demanen que els hi ajudem a ‘desaturar’ el seu centre, i Badalona ho pot fer perquè és un nucli amb personalitat pròpia”. Sergi Martínez considera que són molts els punts forts de Badalona: des de la façana marítima, un dels racons estrella de la ciutat, a la Serralada de Marina, punt, creu, desaprofitat per al potencial esportiu i de turisme natural que té, passant pel Museu de Badalona o Dalt la Vila. “Hem de tenir més autoestima i creure en el potencial de la ciutat, recomanar Badalona i portar gent”.
En tot això és en el que treballa el Fòrum de Turisme, que vol ser el cap d’un sector privat del turisme que vol fer créixer per formar un binomi de col·laboració i sinèrgia amb l’Ajuntament, formar llaços més forts. “El model privat-públic funciona a Barcelona i és l’exemple a seguir per moltes ciutats. Amb la creació d’un consorci, per exemple”. Des de la plataforma es considera que la col·laboració a dues bandes i millorar la promoció són peces clau per al desenvolupament del sector a la ciutat.
Una web, un concurs i guanya visibilitat
A nivell intern, el Fòrum vol continuar potenciant els seus pilars bàsics, el Badalona Tapes, els premis, la participació en la BDN Home Design, a més de recuperar el ‘Mercès per visitar-nos’ i aprofundir en la seva relació amb l’Ajuntament i el nou govern. Més enllà, està construint una pàgina web, ja no del Fòrum, que també, sinó un espai dedicat al turisme local, com una base de dades de restaurants, locals, hotels i indrets per visitar, i la que volen comptar amb la participació de molts agents de la ciutat, com ara associacions de restauradors. Tanmateix, treballen en un concurs per trobar un nou logo i imatge corporativa i estan intensificant la seva presència a les xarxes socials. Amb les noves iniciatives, l’entitat espera fer-se més visible i donar-se a conèixer, no només quan organitza els esdeveniments puntuals, sinó durant tot l’any, i així també atraure més gent interessada en el turisme i fer pedagogia de l’àmbit. “A Badalona cal més gent que treballi per al turisme, i això es pot fer mitjançant xerrades o cursos. S’han de crear professionals del sector”.