Guanyem denuncia suposades irregularitats del PP en la gestió d’Engestur i exigeix una auditoria, demanda que no tindrà recorregut

    0
    7

    Tot i que les festes de Nadal van acompanyades d’una mena de treva en la tensió política,  si més no, a l’àmbit local, dos episodis han trencat aquesta tònica: les mesures cautelars emeses per el jutjat número 7 de Barcelona per donar espai de pernocta a quatre de les persones desatllotjades de l’alberg de Can Bofí Vell, i sens dubte, tot i que va ser el dia 23 de desembre, a l’inici de les festes, el to del ple extraordinari va ser molt tens. Sense volem fer una crida al què els episodis que fixen l’actualitat imposen.

    Què va passar en la sessió extraordinària del dilluns 23 de desembre?

    A més a més del tema vinculat amb el canvi d’ús d’una finca de Pomar-Guixeres per situar el Parc de Neteja Municipal, Guanyem Badalona va denunciar suposades irregularitats administratives i manca de control en la gestió de l’empresa municipal Engestur realitzades per part del PP entre el període comprès entre el 2012 i del 2015 – moment que també correspon amb el temps en què s’ha jutjat la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil sense cap mena de document i permís vinculant-.

    La representant d’aquesta formació a l’Ajuntament,  Dolors Sabater,  va fer aquestes declaracions arran de la incorporació en el ple extraordinari d’un punt en l’ordre del dia per aprovar el reconeixement extrajudicial de factures per valor de més de 262.000 euros en favor de la societat municipal. Punt que va prosperar amb els vots del PP a favor, diners corresponents al pagament de treballs efectuats entre 2012 i 2015 -període que també inclou sis mesos de mandat amb Sabater al capdavant del govern d’esquerres, cost que   durant tot l’any 2015 ascendeix a 54.000 euros.  Concretament,  aquestes factures que s’han deixat de pagar durant més de 10 anys, es deriven d’un conveni entre l’IMPO, Engestur i l’Ajuntament de Badalona signat per primera vegada l’any 2009, amb el socialista Jordi Serra d’alcalde, per impulsar plans d’ocupació entre persones en atur perquè realitzessin tasques de millora de la via pública incorporats en els equips de les  brigades municipals. Les tasques es van fer durant el període Serra i  van allargar-se durant el mandat 2011-2015 amb Albiol d’alcalde, i es van allargar fins a finals del 2015 sense que ningú no advertís que els convenis no s’estaven renovant. És a dir, que no s’estaven actualitzant respecte dels paràmetres inicials. Per tant, es va funcionar sense cap document regulador fins que el govern de Dolors Sabater ho va advertir i va aturar-lo perquè va identificar que el conveni havia caducat feia alguns anys enrere.

    Per a Sabater, segons va dir en el ple i després ha intensificat en una nota de premsa de la formació que lidera,  el reconeixement dels pagaments que va aprovar només la majoria del PP  “evidència la mala gestió del govern municipal d’Albiol d’aquell període”. Sabater va ser molt contundent en la seva intervenció: “El principi de bona fe, que podria justificar aquest reconeixement, trontolla quan parlem de governs del PP”. “Amb ells, la bona fe no és més que una farsa per tapar una gestió desastrosa, descontrolada i clientelar que vulnera els principis bàsics de transparència i rendició de comptes.”  Sabater va destacar que aquests treballs de les brigades , tot i ser tècnicament validats, es van realitzar sense un conveni vigent ni cap encàrrec formal, fet que  suposadament demostra una negligència greu i sistemàtica: “És inacceptable que Engestur executés treballs sense cap cobertura legal ni fiscalització prèvia. Això no és només una mala pràctica administrativa, sinó una burla als mecanismes de control públic.”

    Exigència d’auditoria i responsabilitats polítiques

    Davant d’aquesta acusació, Guanyem Badalona ha anunciat que exigirà una auditoria independent per revisar les pràctiques d’Engestur durant el període afectat i per identificar els responsables polítics i tècnics d’aquest suposat desgavell.  Demanda amb molt poc reconegut, entre d’altres coses, perquè Guanyem Badalona no té cap representació en el Consell d’Administració d’Engestur i tampoc cap altre partit de l’oposició ha comunitat que entomi aquesta reclamació. Sabater també ha demanat que els responsables polítics d’aquell moment assumeixin responsabilitats: “Aquest cas no pot quedar impune. Si el govern del PP va ser còmplice d’aquesta desorganització, cal que n’assumeixin les conseqüències i demanin disculpes a la ciutadania.” Però, reiterem,  amb el poder polític que té Guanyem, una regidora dels 27 i cap representació en el Consell d’Administració d’Engestur, la demanda caurà en sac trencat.

    Respecte institucional envers l’exalcaldessa

    Tot i que cap altre grup de l’oposició farà seva aquesta reivindicació, sí que van fer costat l’exalcaldessa respecte d’exigir respecte institucional envers la seva figura per part del PP de Badalona. Dies abans al ple del dia 23 de desembre, en una entrevista en un magazine d’actualitat de la Televisió de Badalona, l’alcalde Xavier Gal Albiol va emetre unes expressions poc afortunades respecte de la figura de Sabater.  I durant el ple del dia 23, el  tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme, el popular Daniel Gràcia, va referir-se  poc respecte institucional sobre la figura de Dolors Sabater. Amb independència del rigor de les expressions d’uns i altres sobre els temes discutits en l’àmbit polític,  es va sentir expressions de la boca de Gràcia a l’estil de:“vostè” -en referència a Dolors Sabater- “no va poder escoltar les meves explicacions en la comissió informativa perquè se li van enganxar els llençols”.

    En la primera part del seu dret a intervenció, ni Badalona En Comú Podem, ni ERC ni els socialistes van demanar la paraula. Només ho havia fet Sabater, amb aquest argumentari tan crític. Però arran de les paraules del tinent d’alcalde Gracia, en el segon torn va demanar intervenir primer Aïda Llauradó – de Badalona en Comú Podem-, per denunciar que “no era admissible” parlar així a una regidora que ha estat alcaldessa. “No són maneres” va denunciar,  per introduir després el posicionament de vot en contra “de  treballs irregulars que es van executar durant un període amb prou temps per regular-los”. També s’hi van sumar Olga Gàmez, d’ERC, per reforçar el missatge de Llauradó. “Vostè manifesta  coses que no són certes”, li va dir a Gracia,  “i vostè sap a més els motius del retard de la senyora Sabater a la  reunió”.  Finalment, el socialista Fernando Carrera va lamentar que “cada cop més el PP de Badalona s’assembla al PP de Madrid amb les desqualificacions permanents”.

    Albiol: “L’aliança en bloc ens ha portat a 8 anys d’aturada a la ciutat”

    Com és de rigor, l’alcalde Albiol va tancar les intervencions respecte d’aquest punt criticar el tancament de files respecte de Dolors Sabater pmentre que  contra ell “s’hi pot tot”. Ofès perquè Sabater va indicar que se li acabava de jutjat “per corrupció”, en referència al judici per les antenes que el jutja per prevaricació urbanística i ambiental continuada, Albiol va compartir que confia en obtenir una sentència absolutòria quan va dir que:”A finals de gener se sabrà qui haurà de fer rectificacions”. “L’aliança en bloc de l’oposició ens ha portat a situacions d’aturada a la ciutat amb 8 anys sense fer ni una sola obra i amb el 90% dels contractes de prestació de serveis caducats”. Al final del ple, l’oposició va compartir que Daniel Gràcia sabia perfectament els motius que havien portat l’exalcaldessa Sabater a arribar només dos minuts tard a la comissió informativa.

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí