Guanyem Badalona: una carrera contra rellotge de l’assemblea a l’Ajuntament

    0
    88
    IMG_9627.JPG

    27/05/2015 – Des de la seva assemblea de confluència a aconseguir ser la força que lideri una possible coalició per disputar l'alcaldia al PP, han passat, amb prou feines, tres frenètics mesos plens de treball i mobilització.

    “Dues setmanes més de treball al carrer i difusió i agafem al PP”, bromejava diumenge un dels membres i responsables de la campanya de Guanyem Badalona en Comú durant la celebració de la nit electoral. L’èxit de la candidatura ciutadana ha hagut de cimentar-se a velocitat de creuer i amb un esprint final, el darrer mes, que els ha conduït cap a uns resultats que ni molts dels més optimistes esperaven. I tot plegat amb una campanya d’allò més austera, sense grans inversions, amb recursos recollits d’iniciatives populars, micromecenatge i donacions particulars, però amb moltes persones involucrades en el projecte i disposades a dedicar-hi el seu temps de manera altruista. En total, sumant la despesa d’organització d’esdeveniments, publicitat, i la resta de material de propaganda, la xifra no arriba a 20.000 euros. A l’altra safata de la balança, trobem dues dades també molt significatives: la nit d’inici de campanya, un centenar de persones van participar a l’enganxada de cartells; el 24M, la candidatura comptava amb prop de 200 apoderats arreu de la ciutat.

     

    Guanyem Badalona en Comú ha comptat amb l’avantatge de presentar-se com un projecte nou i amb molta gent disposada a bolcar-s’hi, però amb el handicap de córrer contra el rellotge. I és que la candidatura unitària no va néixer com a tal fins a finals de febrer amb la confluència de dues plataformes de l’esquerra alternativa, la Crida per BDN, impulsada per la CUP, i Per Guanyar BDN, sorgida d’Iniciativa ara fa un any. Ambdues van créixer i es van desenvolupar d’una llavor diferent durant la segona meitat de 2014, però van decidir sumar forces sota un mateix paraigües al que després es va afegir el recolzament de Podem i el reconeixement i agermanament oficial amb Barcelona en Comú, la candidatura d’Ada Colau, guanyadora de les municipals barcelonines. La idea inicial de confluir també amb ICV i EUiA no va quallar, encara que la nova formació sí compta amb membres a títol particular de la coalició ecosocialista i d’altres forces de l’esquerra alternativa i d’entitats, moviments i col·lectius socials de la ciutat de tota mena.

     

    Des de la seva ‘constitució oficial’ en assemblea a l’escola Antoni Botey, Guanyem Badalona en Comú va obrir un procés de primàries obert a tota la ciutadania, en el que va participar mig miler de persones i es va escollir la llista ara encapçalada per l’activista Dolors Sabater; es van consensuar i aprovar el programa polític, el codi ètic i principis de la candidatura i es va estendre el projecte per la ciutat a través d’assemblees de barri. Al marge, Guanyem va encetar un intens treball de difusió, tant a nivell digital, a través d’Internet i xarxes socials, com a peu de carrer, repartint informació a la via pública i a través del teixit associatiu. No va ser fins a finals d’abril, a una setmana d’iniciar la campanya, que van organitzar el seu primer acte de gran format, a l’amfiteatre del Gran Sol, a Llefià, amb la presència de figures destacades com Teresa Forcades (Procés Constituent), David Fernàndez (CUP), Jaume Asens (BComú), Antonio Baños (Súmate) i Marc Bertomeu (Podem). Un mes i una frenètica campanya electoral després, la formació es postula com a principal candidata a liderar un possible govern alternatiu al de Xavier Garcia Albiol.