“Ens hem aixecat amb una triste imatge del nostre emblema”. Així expressava l’alcalde Pastor la seva tristesa sobre el desastre ocorregut aquesta matinada: el fort onatge aconseguia trencar el Pont del Petroli, emportant-se una peça de formigó de 15 metres, part de la barana i el voladís de fusta de la plataforma. “Ara mateix s’està treballant amb serveis jurídics i amb tècnics de l’àmbit de territori per valorar els danys, ja que són molt més grans que els que va patir el Pont l’any 2017”, ha assegurat avui en roda de premsa el regidor de l’Ajuntament Rubén Guijarro. “Un cop passin els efectes del temporal haurem de fer una valoració més acurada”, ha explicat Guijarro. A més, el regidor ha afegit que encara no podem parlar de danys estructurals, ja que haurem d’esperar a aquestes primeres valoracions per fer-nos una idea.
Avui a les 11h tindrà lloc una reunió entre el Govern municipal i representants del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de la Demarcació de Costes de Catalunya del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico amb l’objectiu de fer aquesta primera avaluació dels danys que Badalona ha patit a causa del temporal.
La façana marítim s’ha emportat la pitjor parta amb fortes onades
La borrasca, amb el nom de Glòria, ha deixat nombroses incidències a la ciutat. Pel que fa al vent, la ratxa màxima que va arribar a Badalona va ser d’uns 107km/h, registrada al Port de Badalona. A nivell de ciutat, aquest dilluns va registrar-se una ratxa màxima de 91km/h, a l’Observatori Municipal de Badalona. El vent va ser la causa de la majoria d’incidències a la ciutat. Els Bombers han fet més d’un centenar de sortides i el telèfon d’emergències 112 també va rebre més d’un centenar d’avisos des de Badalona. Les incidències més destacades van ser per caigudes d’arbres, molt tombats pel fort vent en carrers i places i en alguns casos damunt de vehicles aparcats, com al carrer Holanda, mobiliari urbà, despreniments de façanes, tendals, terrasses i fins i tot moltes senyalitzacions i tanques publicitàries. Els Bombers també han tingut feina amb diverses inundacions, sobretot a la façana marítima, amb passos que han patit els efectes de les grans onades com el pas de Martí i Pujol, on durant aquest matí de dimarts va estar tallat al trànsit i també desviat els autobusos. Fins al moment de tancar l’edició del Diari de Badalona, cap de les incidències havia provocat cap dany personal. D’altra banda, al Port de Badalona, i gràcies a una tasca prèvia, van poder fer tasques per evitar mals majors. Des del Port van limitar els accessos i van revisar les embarcacions, amarres i línies de flotabilitat. Tot i aixì, les onades han sobrepassat el dic durant aquests dies.
Un gran temporal de gregal deixa danys importants a la costa
El temporal de mar generat a causa de la borrasca Gloria es podria qualificar com el pitjor des del 2003. A Badalona, s’han registrat onades de més de 7 metres i el Pont del Petroli, que té 6 metres, s’han vist pics d’onades d’uns 8 metres que han provocat el seu trencament. A les platges badalonines part de la sorra s’ha perdut i les onades han arribat al passeig Marítim. A la platja de la Barca Maria la sorra s’ha acumulat a un costat i en algunes instal·lacions, com el Club de Rem de Badalona, les onades han entrat amb força. Des d’AMB han apuntat que encara s’ha d’acabar de valorar els danys produïts, però pronostiquen que la inversió per reparar-los serà elevada i, en tot cas, afegeix que l’informe definitiu estarà enllestit entre aquest dijous i divendres.
Polèmica per l’obertura d’escoles a Badalona
El temporal de neu, vent i pluja va deixar, aquest dimarts, sense escola més de 100.000 alumnes de primària i secundària, segons ha informat el Departament d’Educació, a tot Catalunya. Els centres tancats eren majoritàriament al Maresme i a les comarques gironines. Al voltant de Badalona, municipis com Montgat, Sant Adrià de Besòs i Tiana van decidir suspendre les classes. En canvi, a Badalona, l’Ajuntament va optar per obrir els centres escolars. Això va provocar, la nit de dilluns, un comunicat de les direccions de les escoles públiques de Badalona on asseguraven que l’Ajuntament no havia comunicat cap informació referent a l’obertura de les escoles per aquest dimarts. Les escoles van obrir, però alguns professors no varen poder arribar a classe i algunes assignatures no van impartir-se. L’Ajuntament, de la seva banda, negava aquestes acusacions i assegurava que s’havia notificat als centres que s’obriria amb normalitat, però sense realitzar cap activitat a l’exterior. Els instituts La Riera, i també l’Albéniz, per la caiguda d’un arbre, varen suspendre les classes.