24/01/2017 – Des d'aquest dilluns, tècnics, enginyers i obrers ja treballen en una solució provisional per evitar els abocaments; el bany a tota la platja badalonina està prohibit.
Tot i que el desperfecte més simbòlic i que tothom ha fotografiat és el del Pont del Petroli, l'efecte més potencialment devastador a nivell ambiental del temporal d'aquest cap de setmana és el trencament del col·lector de Llevant, la canalització que condueix totes les aigües residuals del clavegueram de Montgat i Badalona cap a la depuradora del Besòs.
El col·lector transcorre en paral·lel a la platja i, a dia d'avui, és visible i està destapat des del barri de la Mora fins al terme municipal de Sant Adrià. En aquest tram, la canalització ha quedat malmesa en dos punts diferents, que des de diumenge estan abocant residus al mar. De fet, els líquids rogencs que surten de la canonada ja han tenyit d'una tonalitat marronosa bona part de l'aigua més propera a la costa. En aquest sentit, el Consistori ha prohibit el bany per evitar riscos sanitaris.
Aquest dilluns al matí, els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià s'han reunit amb totes les administracions implicades en la costa i les seves infraestructures. Agència Catalana de l'Aigua, Costes del Ministeri de Medi Ambient, Àrea Metropolitana de Barcelona i Generalitat es van donar cita a peu de platja, a tocar de les Tres Xemeneies, per veure l'estat del col·lector. El conseller de Territori, Josep Rull, a més, va ser al Consorci del Besòs a primera hora reunit amb la resta d'institucions. “Que hagi estat avui a la comarca, en comptes de a altres zones de la geografia catalana que també han estat afectades, diu molt dels importants danys que hem patit”, explicaven membres del govern ahir.
Obrers i enginyers treballen des de primera hora d'aquest dilluns a les zones trencades del col·lector per posar en marxa un 'by pass' provisional, una solució temporal per evitar a curt termini els abocaments de residus. Aquesta mesura, a càrrec de l'AMB, hauria d'estar enllestida en una setmana, explica el regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó. No obstant, caldrà una inversió molt important per reformar la canalització, tapar les esquerdes i ampliar la protecció contra l'onatge, una obra molt més complexa i costosa que portarà mesos d'estudi i treballs.
La solució definitiva: traslladar i ampliar el col·lector
En qualsevol cas, Oriol Lladó manté que reparar l'actual col·lector no és la solució definitiva, i que el camí final ha de ser l'ampliació i trasllat del col·lector que tant Badalona com Sant Adrià havien començat a gestionar per tal de poder connectar els dos municipis a través d'un passeig Marítim i una nova platja habilitada.
“La part positiva d'això és que aquest projecte s'haurà d'avançar i que les administracions supramunicipals s'han d'implicar més per força”, considera el responsable d'Urbanisme. En aquest sentit, els ajuntaments ja han demanat el suport de la Generalitat. L'ampliació i trasllat del col·lector, segons estudis inicials, podria suposar més de 5 milions d'euros.