“Fora camions!”: 12 anys d’invasió i contaminació de l’avinguda Cerdanya

    0
    244

    Els veïns asseguren que tallaran el servei de recollida de residus de tota la ciutat si l’Ajuntament no compleix la seva promesa de reubicar els camions en 2 mesos

    La quinzena de camions de recollida de residus que FCC (Fomento de Construcciones y Contratas) aparca cada dia des de fa prop de 12 anys a l’avinguda Cerdanya està causant una problemàtica de contaminació i d’invasió de via pública que ja no pot esperar més per a ser abordada. Els veïns de Morera, Bufalà i Pomar acumulen més d’una dècada veient com una solució provisional que havia de durar uns pocs mesos s’ha convertit en un malson.

    L’avinguda Cerdanya, una de les vies principals de connexió entre els barris, viu ‘monopolitzada’ per un exèrcit de camions de neteja que, segons els veïns, malmeten i contaminen la via pública i el mar. Tot va començar el 2010, quan la falta d’espai dins del Parc Municipal de Neteja va ‘obligar’ les autoritats a situar els camions a ple carrer, tallant fins i tot el trànsit rodat. El 2012, el trànsit de vehicles privats es va recuperar parcialment, amb un carril sentit Montgat. Ara, un cop superada l’etapa més dura de la pandèmia, les associacions de veïns de Morera i Bufalà i plataformes com la de ‘Salvem el Turó de l’Enric’ han anunciat mobilitzacions si l’Ajuntament no soluciona el problema.

    Contaminació constant

    Passejar per l’avinguda Cerdanya suposa topar amb la realitat d’un carrer absolutament malmès i contaminat. Els camions han creat esvorancs de grans dimensions i han tenyit tot l’asfalt de brutícia i olis. Cada dia, tots aquests vehicles de grans dimensions expulsen líquids lixiviats tòxics que acaben baixant carrer avall. Els veïns asseguren que els líquids generen una pudor insuportable i que s’introdueixen al Torrent de la Font, baixant fins al mar quan plou. Les associacions implicades també denuncien que les naus on es netegen els camions connecten directament amb el Torrent, i que tot el líquid generat en cada acció de rentat culmina també a mar.

    “Des del 2010 tot és ple d’olis, rates, desfets i deixalles. Els camions, a més, s’han cruspit una vorera pels vianants. Generen molts residus i aigües fecals que baixen per la riera i acaben al mar. Els veïns estem esgotats després de 12 anys de contaminació i soroll constant”, assegura Lola Entrena, de l’AV de Bufalà. “Abans de la pandèmia ja s’havia arribat a un punt de no retorn. Si l’Ajuntament no ens ofereix una solució ràpida, tallarem tot el carrer i deixarem Badalona sense recollida de residus. Llavors aquest passarà a ser un problema de tota la ciutat”, relata Mercè Cabrera, de l’AV de la Morera.

    Comparteix aquesta visió en Toni Cortada, de la plataforma Salvem El Turó de l’Enric, i una de les persones més actives per denunciar la problemàtica dels camions. Durant més d’una dècada s’han fet protestes, instàncies a l’Ajuntament, intervencions al ple i queixes a la Generalitat. De moment, la solució no arriba. “En 12 anys els polítics no ens han donat resposta. Si en 2 mesos no tenim solució, la gent està disposada a fer les accions que calgui”, apunta Cortada.

    Compromís de solució

    El passat dilluns, el regidor d’espais públics, Jordi Subirana, i la regidora de districte, Aïda Llauradó, es van reunir amb els veïns a l’avinguda Cerdanya. Subirana explica al Diari de Badalona com està la situació i què falta per poder traslladar els camions al terreny que hi ha annex al Parc Municipal de Neteja amb accés per l’avinguda del Conflent. Al terreny ja s’hi han fet les tasques d’arranjament necessàries. “En el moment on nosaltres entrem al govern hem intentat tirar endavant el projecte del terreny del verd urbà on aniran ubicats els camions. Per sota del terreny hi passa una canonada i, per tant, s’ha de demanar un permís a l’Agència Catalana de l’Aigua”, exposa Subirana.

    Aquest document es va demanar a principis d’any i durant els darrers dies s’ha tornat a instar l’ACA per formalitzar el permís. En la reunió amb els veïns, Jordi Subirana es va comprometre a tenir els camions traslladats “en dos mesos”. “M’he compromès. Apretarem a l’ACA per fer el trasllat el més ràpid possible”, destaca. Sobre la nova ubicació dels camions, una de les preocupacions del veïnat és la tipologia de paviment que té el terreny on s’haurien d’aparcar els vehicles. No està asfaltat i es dubta que l’ACA concedeixi un permís si hi ha risc que es puguin filtrar líquids cap a la canonada.

    La contaminació

    Sobre les pràctiques contaminants dutes a terme per FCC i denunciades pels veïns, Subirana afirma que l’Ajuntament es “posarà en contacte amb l’empresa perquè ens expliqui com està realitzant la neteja dels camions”. “Vindrem i en farem seguiment. Si hem de prendre mesures contra l’empresa, ho farem. No pot ser que es contamini tot l’espai i que aquests líquids lixiviats puguin acabar al mar”, valora el regidor. Subirana també deixa la porta oberta a que sigui FCC qui hagi de pagar l’actuació d’urgència que s’haurà de fer a l’avinguda Cerdanya un poc els camions ja no hi siguin. Caldrà fer tasques de “desinfecció i arranjament” i es recuperarà la “doble direcció del carrer”.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí