Fabricants d’il·lusió: Badalona exporta el tió arreu del món

    0
    129
    El Tió Bufó és un taller artesà badaloní que ha fabricat més de 100.000 tions en els últims 20 anys

    El Tió Bufó és un taller artesà badaloní que ha fabricat més de 100.000 tions en els últims 20 anys

    El Nadal és sinònim d’il·lusió i d’esperança; és un moment on la imaginació i la màgia fan que tot esdevingui possible. A Catalunya, el gran responsable de convertir el Nadal en un tresor col·lectiu és el tió. Quan pensem en ell, de ben segur que tots l’imaginem com un gran amic; com el personatge més especial de la nostra infantesa. Fa més de dues dècades que Badalona s’ha convertit en un dels centres neuràlgics creadors d’aquesta màgica criatura.

    El Tió Bufó, situat al carrer dels Jocs Florals, és un taller artesà on el tió cobra vida, després de completar un acurat i precís procés creatiu i de confecció. La badalonina Carmen Soto fa més de 20 anys que es va decidir a inaugurar una aventura empresarial que l’ha vinculat, per sempre, al personatge “predilecte” de la seva joventut. “El meu tió era un tros de branca sense potes que la família va trobar al bosc”, ens relata. La Carmen ha estat capaç de transformar l’eterna imatge del seu tió en una varietat enorme de personatges màgics: des de menuts tions de 3cm a autèntiques obres d’art de més de 2 metres de longitud.

    Un estadi ple

    Durant més de 20 anys, el Tió Bufó ha omplert milers i milers de llars d’alegria, fent-hi arribar el tió de Nadal. El 2020, per exemple, el taller artesà badaloní va crear uns 5.000 tions, xifra que multiplicada pels anys de servei que acumula l’empresa ens permetria omplir tots els seients del Camp Nou amb el símbol nadalenc català més emblemàtic.

    Cal destacar que el Tió Bufó envia tions arreu del món. Madrid és un gran client, però també es fan enviaments a múltiples països europeus o fins i tot als Estats Units. L’any passat, una marca de primer nivell internacional com Louis Vuitton va encarregar al taller badaloní la confecció de 2.000 tions per guarnir els seus lots de Nadal.

    Neix la tiona

    El tió del Tió Bufó és especial. Mai n’hi ha dos d’iguals, ja que estan pintats a ma alçada, sense fer servir plantilles. Tots són fets de fusta de màxima qualitat i incorporen potes de fusta de branca natural, barretina, manta i bastó. “En els últims anys hem incorporat la tiona, la versió femenina del tió. En comptes de barretina, la tiona llueix un llaç al cap”, exposa Carmen Soto.

    El tresor de la fusta

    La majoria de la fusta utilitzada al Tió Bufó ve de terres gironines. “Nosaltres donem una segona vida a tota la fusta del bosc que es neteja per evitar que els incendis es propaguin amb més violència”, ens expliquen des del taller. Un cop la fusta arriba, cal mantenir-la amb desinfectants uns dies per eliminar problemes de salubritat.

    Tot seguit, cal llimar les cares, netejar el tronc, fer els forats, pintar el rostre i incorporar-hi tots els elements decoratius. El més curiós és que la fusta que s’utilitza en cada campanya de Nadal s’ha collit l’any anterior i es manté desada com un autèntic tresor. “Es fa d’aquesta manera per evitar problemàtiques d’insectes característics dels mesos de primavera i estiu”, detalla Carmen Soto.

    El tió submarí

    Fa uns sis anys que el Tió Bufó es va encarregar de crear l’actual tió de Badalona, una peça artesanal única de més de 2 metres. Per evitar dificultats logístiques amb un tronc que podia arribar a pesar més de 400 quilos, es va optar per utilitzar una tècnica de buidat interior que s’empra amb les barques i els submarins.

    Ens casem?

    A banda del Tió Bufó, Carmen Soto també dirigeix Abril Dissenys, un taller de complements florals per a casaments i d’altres esdeveniments. L’artesania i el disseny són les dues grans passions de la Carme, i les flors sempre han estat les seves amigues inseparables. Fa 45 anys que la badalonina va començar a fer els seus primers bouquets. Aquella apassionada aventura inicial l’ha dut a compartir fires de mostres a Madrid, Barcelona, València o París, envoltada dels dissenyadors i modistes de més prestigi internacional. “Tocar les flors m’omple de vida”, afirma la Carme. Sens dubte, tota creació nascuda al seu taller ens fa sentir el mateix.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí