El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha presentat avui l’estudi que va sol·licitar l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs amb la finalitat de realitzar una campanya de mesuraments al passeig Antonio Machado, al barri de la Catalana. L’informe conclou que durant el període de mesurament amb una unitat mòbil, entre el 8 de novembre de 2021 i el 25 de gener de 2022, no s’han superat els valors de referència legislats de cap dels contaminants atmosfèrics mesurats.
Per l’anàlisi s’ha utilitzat una unitat mòbil que va fer mesuraments d’immissió en continu i durant 24h dels contaminants atmosfèrics següents: diòxid de sofre (SO2), sulfur d’hidrogen (H2S), monòxid de carboni (CO), diòxid de nitrogen (NO2) i ozó (O3). Evidentment, l’estudi només aporta dades dels dies on la unitat mòbil va estar present davant de la incineradora, però les dades que caldria conèixer son les anteriors i les posteriors a la seva actuació. Recordem que la incineradora del Besòs està sent investigada pel jutjat d’instrucció número 5 de Badalona per un presumpte delicte ecològic.
AireNet contraataca
AireNet, agrupació ciutadana que acumula anys de lluita contra Tersa i que s’ha personat com a acusació particular als jutjats, assegura que l’informe de la Generalitat exclou les emissions de metalls pesats, dioxines i furans, exigeix que es posi una unitat de control permanent davant de la planta i recalca que els nivells de contaminació legals establerts per la UE són molt més alts que els límits màxims recomanats per l’OMS.
Els informes dels jutjats
La incineradora del Besòs, investigada pel jutjat d’instrucció número 5 de Badalona, va expulsar el doble de pols cancerígena permesa en les seves incineracions de deixalles, segons apunta un informe de la Guàrdia Civil publicat pel TOT Barcelona. El document alerta que la contaminació que Tersa va emetre eleva el risc de patir malalties com el càncer i la diabetis; també malformacions en els nadons.
Segons la plataforma AireNet, les emissions de la incineradora també afectarien Badalona. Segons un estudi de l’Institut Carlos III, el primer radi afectat per les emissions és de 5km i hi ha afectació mesurable en un radi de 50km. El Port de Badalona, Sant Roc i el Pont del Petroli, entre d’altres localitzacions badalonines, estan a menys de 4km de Tersa.
El doble d’emissions
Els informes de la Guàrdia Civil detallen que Tersa, durant el 2017 i el 2018, hauria arribat a expulsar el doble d’emissions de dioxines i furans permeses. Aquestes dues substàncies són cancerígenes. Els cossos policials detallen que la planta hauria irradiat 0.2 nanograms de substàncies per metre cúbic, mentre que la incineradora només tenia permís per emetre’n 0.1.