Es demostra per primera vegada l’eficàcia d’un tractament farmacològic de la Covid19 en humans

    0
    105

    Els pacients hospitalitzats amb malaltia per Covid19 greu i afectació de pulmó que van rebre Remdesivir es van recuperar més ràpidament que els pacients similars que van rebre placebo, segons l’anàlisi de dades preliminar d’un assaig controlat aleatoritzat amb 1.063 pacients, que va començar el 21 de febrer. L’estudi, anomenat Adaptive Covidien-19 Treatment Test, (ACTT), ha estat impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), en el qual han participat 68 centres hospitalaris, 47 dels EUA i 21 d’Europa i Àsia, i a Espanya ha estat coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias.

    Els resultats preliminars indiquen que els pacients que van rebre Remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que van rebre placebo (p <0,001), en concret reduint en 4 dies l’estada d’hospitalització. El temps mitjà de recuperació va ser d’11 dies per als pacients tractats amb Remdesivir en comparació amb els 15 dies per a què van rebre placebo. Els resultats també suggereixen un benefici de supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8,0% per al grup que va rebre el fàrmac enfront del 11,6% del grup placebo (p = 0.059). El Remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l’ébola, però que ara ha demostrat ser eficaç també contra el SARS-*CoV-2, agent causal de la Covid19.

    Una junta independent de control de dades i seguretat (Data Safety Monitoring Board, DSMB) es va reunir dilluns passat 27 d’abril per a revisar les dades i va compartir la seva anàlisi provisional amb l’equip d’estudi. A partir de la revisió de les dades, van assenyalar que el Remdesivir era millor que el placebo des de la perspectiva de l’objectiu primari, el temps per a la recuperació, una mètrica que s’utilitza sovint en els assajos clínics de la grip. La
    recuperació en aquest estudi es va definir com bastant adequada per a l’alta hospitalària o per a tornar al nivell normal d’activitat, per la qual cosa s’ha decidit que estudis següents ja no utilitzin placebo.

    Es tracta, per tant, del primer estudi amb un màxim rigor científic que demostra l’eficàcia d’un fàrmac per a poder tractar la Covidien-19 i en un pròxim informe hi haurà informació més detallada sobre els resultats de la prova, incloses dades més complets. L’estudi ha estat coordinat a Espanya per Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i el IrsiCaixa, i també ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona sent liderat en aquest centre per José Muñoz, Cap de Servei de Salut Internacional i investigador d’isGlobal. Parets destaca que “aquest estudi obre un camí cap a la curació de la Covidien-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de nous fàrmacs o tractaments combinats”. “És un avanç molt significatiu en el coneixement de la malaltia i posa en valor la importància de la recerca clínica dels nostres centres, que una vegada més han demostrat capacitat i agilitat per a donar respostes amb base científica en molt poc temps”, subratlla Parets.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí