Esquerra Republicana-Avancem de Badalona proposarà en el Ple Municipal d’avui, 26 de gener, juntament amb Badalona en Comú Podem i Jovent Republicà, una moció per demanar que es regulin els salons de joc a Badalona.
Entre altres aspectes, la moció proposa assolir un pacte de partits per tal de poder afrontar la problemàtica, tot adoptant els consensos necessaris per trobar les solucions apropiades. Alhora vol impulsar una ordenança municipal a Badalona que reguli els requisits per a l’obtenció de noves llicències per aquests tipus d’establiments, així com establir la distància mínima amb centres educatius, culturals, esportius, sanitaris i altres salons de joc.
A més, segons els grups municipals, també caldrà treballar per posar en marxa centres socials gestionats directament pel jovent on puguin desenvolupar un oci alternatiu i digne i incrementar la realització de campanyes de sensibilització, conscienciació i formació per a prevenir problemes d’addiccions i ludopatia.
Finalment, la moció vol manifestar el rebuig a la proliferació de salons de joc i de les campanyes publicitàries que tracten de promoure-les i normalitzar-les.
La mitjana d’edat d’inici en el joc dels jugadors patològics és de 19 anys
Actualment el joc d’aposta presenta un increment molt significatiu a Europa. De fet, és una de les activitats amb més creixement; especialment entre els joves. Així, La mitjana d’edat d’inici en el joc dels jugadors patològics és de 19 anys i la dels jugadors socials és de 23. El joc d’aposta, per tant, acaba resultant ser un tema a incloure dins de la nostra agenda política malgrat ser un negoci que, potser, a primera vista, hauria de resultar poc rellevant per a la nostra població.
La gent jove és especialment vulnerable pel que fa a desenvolupar problemes de joc, però també ho són les persones que ja tenen una conducta problemàtica o patològica. Des del 2015 fins al 2019, per exemple, s’han doblat les consultes a la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge motivades per les apostes esportives.
Aquesta proliferació d’un element alienant s’incrementa molt especialment en un ambient d’alta convulsió política: en el passat, els anys posteriors a la Transició Espanyola; avui, la crisi social provocada per la pandèmia de la COVID-19.