Entrevistem a Josep Lluís Díaz, president de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament

    0
    458

    Avui parlem d’educació, parlem d’escoles, parlem de mestres, alumnes, famílies…i per tot això entrevistem en Josep Lluís Diaz. En Josep Lluís sap bé del que parla; a la seva família ja és la tercera generació vinculada a l’educació i arrelada a Badalona  (i la quarta ja és en camí). Díaz té una llarga trajectòria en el món educatiu que l’ha portat a anar assumint compromisos i responsabilitats a diferents institucions de referència. A la nostra ciutat, la direcció del Col·legi Cultural i membre de la Comissió de Garanties d’Admissió (CGA) d’ESO de Badalona; a nivell català, President de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament i a nivell estatal és membre del Comitè Executiu de CECE “Confederación Española de Centros de Enseñanza”.

     

    Quines són les seves funcions dins la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament?

    La Federació es fa fundar l’any 1978; va néixer per unir i donar suport als centres concertats, actualment formen part uns dos-cents centres arreu de Catalunya. Entre les funcions que desenvolupem està la negociació dels convenis col·lectius del sector, la representació davant d’organismes oficials i formació contínua als claustres de professors i equips directius, entre d’altres, tot contribuint a la qualitat i modernització del sistema educatiu.

    “La baixa natalitat està fent que es perdin aules d’infantil a diferents centres, això va en detriment d’una oferta educativa rica i variada”

    Quins són els principals problemes que trobes en el sistema educatiu de Badalona?

    Badalona és una gran ciutat i, actualment, compte amb una bona oferta educativa pública i concertada en totes les etapes. A priori això podria garantir un bona atenció educativa a tots els alumnes/as de la nostra ciutat; si bé això és veritat, l’amplia riquesa i varietat social, amb múltiples necessitats fan que sigui necessària la major dotació de recursos educatius als centres per tal de donar una resposta apropiada i ajustada. Els centres de la nostra ciutat, i particularment em refereixo als concertats, fem una aposta per garantir una qualitat en els processos d’aprenentatge dels nostres alumnes, que són fruit dels bons projectes educatius i compromís de mestres i professors. La baixa natalitat està fent que es perdin aules d’infantil a diferents centres, això va en detriment d’una oferta educativa rica i variada a la nostra ciutat que permeti als pares triar el centre que més s’ajusti al model educatiu que volen pels seus fills.

    “Des de la Federació, no considerem necessari l’ús dels mòbils als centres per part dels alumnes”

    Quina és la postura de la Federació respecte l’ús dels mòbil a l’aula?

    En aquest moment és un tema que ens preocupa molt a tota la societat. És una realitat que l’ús que s’ha fet per part dels mòbils als centres no ha estat l’adequat. Inicialment es va acceptar l’ús del mòbil a l’escola com un recurs més que podia recolzar el procés d’ensenyament-aprenentatge en certs moments. Però aquest ús ha anat degenerant, provocant problemes i conflictes a l’aula, fora d’ella i en la sana relació entre els alumnes. La falta d’unes orientacions o normatives clares, que en molts casos han estat ambigües i fins i tot contradictòries. Des de la federació apostem per d’educació en ús i el bon ús de les tecnologies i els seus dispositius, siguin quines siguin, però no considerem necessari l’ús dels mòbils als centres per part dels alumnes, i per tant aquests no es tenen perquè ser visibles en el dia a dia dels nostres alumnes a les aules. Les escoles concertades de Badalona disposen de recursos digitals que permeten als alumnes desenvolupar les competències sense la necessitat del mòbil.

    Què aporta l’escola concertada a la nostra ciutat?

    Els centres concertats tenen un ampli arrelament i tradició a la nostra ciutat. Amb una clara iniciativa social, hem tingut sempre una actitud integradora i acollidora, es per això que formen part una gran diversitat de famílies provinents d’una societat globalitzada. Molts d’ells van néixer a meitats del segle passat i disposen d’una gran tradició pedagògica amb el sentit més ampli  i ric d’aquesta paraula. Són centres vius, que han sabut i saben evolucionar amb els ritmes del seu temps. Centres que aporten una sòlida formació humana i acadèmica que pretenen ajudar als seus alumnes a esdevenir aprenents experts, capaços de desenvolupar els seus talents i les competències per donar resposta als reptes personals i socials que els hi puguin sorgir al llarg de la seva vida.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí