13/06/2016 – Amb prop de 150 professionals, el nou laboratori, situat a Can Ruti, donarà cobertura a 1’5 milions de persones.
La passada setmana es va completar l‘última fase de la posada en marxa del Laboratori Unificat de la Metropolitana Nord (LUMN). El LUMN és un gran espai que s’integra físicament dins de les instal·lacions de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i que el formen cinc grans àrees funcionals diferenciades: laboratori d’anàlisis clíniques generals i atenció continuada, laboratori de bioquímica especial, laboratori d’hematologia especial, laboratori de microbiologia i immunologia. A més, el nou projecte incorpora una àrea d’importància creixent en l’oferta assistencial del centre que és la genètica clínica.
Es tracta d’un projecte de la sanitat pública perquè sigui referent territorial de l’oferta en diagnòstic de laboratori. Amb prop de 150 professionals, el nou laboratori donarà cobertura a 1’5 milions de persones i tindrà capacitat per fer fins a 14 milions de determinacions a l’any. Els ciutadans seguiran fent-se les extraccions al seu centre de referència i en aquest sentit no notaran cap diferencia. Sí que la percebran, per contra, en la millora de la gestió de la informació, que arribarà més ràpid als professionals per poder donar una assistència més àgil i de major qualitat. Així doncs, el que se centralitza és la tecnologia i els recursos del laboratori, però a la vegada això suposa apropar el ciutadà al punt d’extracció i a l’atenció.
La peculiaritat d’aquest projecte és la integració de dos grans laboratoris com el de l’Hospital Germans Trias i el del CAP Dr. Robert de Badalona. La implicació dels professionals del centre ha jugat un paper clau per acabar creant un sol laboratori integrat, amb espais comuns de treball dissenyats pel personal que els ocuparà, amb una racionalització funcional dels circuits comuns (preanalítica, atenció continuada, tècniques d’alta complexitat, espais de servei) i que el diferencien de la resta de grans laboratoris del seu entorn.