Aquesta setmana s’ha iniciat l’activitat de la Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord, regió sanitària a la qual pertany Badalona, des d’on es donarà atenció i es farà promoció de la salut de les persones trans. Aquesta unitat, que es troba ubicada al CAP Sant Fèlix de Sabadell (4a planta), té per objectiu atendre i acompanyar les persones trans en les seves necessitats, tant des d’una perspectiva mèdica, com quirúrgica, psicològica i social.
Fins ara, les persones trans de la Metropolitana Nord eren ateses a la Unitat Trànsit Barcelona, situada a l’ASSIR Esquerra. Actualment, hi ha unes 550 persones de la Metropolitana Nord de l’ICS en procés de trànsit cap a la identitat sentida que, a partir d’ara, podran continuar el seu procés a la Unitat Trànsit de la Metropolitana Nord.
Acompanyament a les persones trans
Des de la nova unitat es pretén acompanyar a les persones trans, així com sensibilitzar sobre la seva realitat i les seves necessitats, oferint una visió lliure d’estereotips i prejudicis. L’acompanyament inclou escolta activa, ajuda per iniciar o ajustar tractaments hormonals i assessorament sobre tractaments quirúrgics i activitats preventives i de promoció de la salut. També s’ofereix acompanyament psicoterapèutic, si es desitja, i participació en grups terapèutics com a complement al procés terapèutic i /o com espai de socialització.
Una altra de les funcions de la Unitat Trànsit és oferir acompanyament a les famílies, a través de suport psicoterapèutic, perquè puguin viure millor la transició i contribuir al benestar de la persona trans.
Així mateix, és des de la Unitat Trànsit que s’elaboraran informes mèdics i psicològic establerts com a necessaris per la Llei, per aconseguir el canvi de nom i sexe en el sexe sentit, en tots els documents d’identificació. D’altra banda, des de la Unitat també es formaran professionals de salut i educació, perquè tinguin un coneixement adequat dels processos de transició i puguin donar-hi una atenció adequada.