Els vuit episodis de pluja entre el 5 de juny i el 14 de setembre fan hissar més de 15 banderes vermelles

    0
    79

    A més a més, durant més de 20 jornades d’aquest període, es va hissar la bandera verda malgrat detectar meduses, escumes i sòlids flotants 

     

    Aquest ha estat un estiu molt calorós, amb quatre onades de calor fortes, i  també un estiu inestable, amb vuit episodis de pluja, que han obligar a hissar la bandera vermella, segons compartia el Departament de Medi Ambient en l’informe sobre el balanç de la temporada. A causa dels episodis de pluja, i per la no segrrgació dels desguassos de les aigües residuals de les aigues pluvials, aquest estiu s’han tornat a viure jornades paradoxals: dies de bon sol i agua plana  amb la prohibició de bany per les analítiques de l’aigua. Durant aquestes jornades s’ha hissat la bandera vermella.  Segons el recompte fet per aquest diari a partir de la informació del canal @PlatgesBadalona, hi ha hagut mes  de 15 jornades d’aquestes característiques en 100 jornades. La pitjor estadística la té la primera quinzena de setembre, amb 5 dies de bandera vermella.

     

    Però també ha hagut 5 dies de bandera groga i  especialment durant el juliol i l’agost s’han combinat molts dies que estava hissada la bandera blava amb situació complexa a l’aigua, amb residus flotants, escumes i especialment ha estat un estiu de meduses, durant setmanes clau com la  primera setmana de juliol i la de mitjans d’agost. Es podria dir que  una de cada quatre jornades hi ha hagut incidències d’algun tipus.

    Quant al servei de salvament i socorrisme, la majoria d’actuacions, gairebé 21.000,  han estat accions preventives d’informació a les persones usuàries. S’han realitzat 1.545 assistències respecte de les 1.489 del període 2023, amb 49 evacuacions, 10 rescats i 18 intervencions greus (4 menys que la temporada 2023).

    L’Ajuntament identifica aquesta temporada com a “complicada per la falta de sorra i els  desnivells conseqüència dels temporals de primavera”. Comparteix l’actuació de  la Demarcació de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en la correcció d’alguns pendents, però la regidora de l’Àrea de Medi Ambient, Sònia Egea, ha destacat que “el principal objectiu de cara a la temporada vinent és continuar insistint principalment al Ministeri perquè inclogui Badalona en el projecte de regeneració i estabilització de les platges, ja sigui amb aportació de sorra o amb altres solucions més definitives”.  En superar l’estat d’excepcionalitat i a passar al de sequera, es van poder posar en funcionament la majoria de dutxes i rentapeus, fet que no succeïa des de fa dues temporades.

    En el balanç no s’ha introduït cap novetat respecte de l’anunci del govern Albiol de construir abans del final del mandat (2027) tres nous dipòsits pluvials, infraestructura clau per evitar que els residus flotants arribin a mar. L’alcalde va fer aquest anunci el novembre de 2023 a la televisió municipal.  Analitzades les dades, sens dubte, els residus flotants suposen un dels hàndicaps per gaudir totalment del recurs de la platja. A banda d’aquests espais – la ciutat té un, a sota dels terrenys de l’antiga fàbrica de l’Estrella-, altres territoris implanten diferents sistemes per solucionar aquest mal, com un sistema de malles que s’introdueixen al final de les canonades per retenir els sòlids flotants. Són alguns dels sistemes que s’estan implantant, per exemple, a Austràlia.

    Duant aquesta temporada s’ha millorat l’espai de la platja per a gossos amb tancat perimetral i  l’embarcació tipus pelicà va actuar  a partir d’agost fins a mitjans de setembre – el govern Albiol va haver de preparar i renovar els plecs, pendents de l’administració anterior. Quant a l’ assistència en un punt per a bany per a persones amb diversitat funcional s’han cobert 118 banys assistits,  mentre que la la temporada passada  es van fer 127 en els dos punts. El col·lectiu de persones usuàries d’aquest servei demanen millores de cara a la temporada vinent, donat que, comparteixen, el servei ha tingut moltes mancances. És l’esperit dels gestors de les vuit guinguetes, que, especialment, volen que hi hagi més agilitat en la tramitació dels permisos per programar acccions de dinamització, claus per allargar la temporada i atreure més públic que el que va al bany.

    La ciutat va renovar la bandera blava a la Platja del Copo i a  la Platja de la Marina, també la del Port  de Badalona i el reconeixement com a centre blau de  l’Escola del Mar i de  l’Escola de Natura.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí