Els ‘encants’ del Turó d’en Caritg volen traslladar-se al Progrés

    0
    167
    mercat torner.jpg

    09/10/2015 – La idea d’establir el ‘mercadillo’ a l’entorn del Mercat Torner va sorgir fa poc més de dos any com un projecte embrionari que els marxants i el nou equip de govern han tornat a entomar.

    Lluny queden els dies de ‘mercadillo’ al barri del Progrés, quan la plaça del Països Catalans era un dels punts de la ciutat en els que es col·locaven, un dia a la setmana, les parades ambulants. Sí que es recorden, però, les sensacions que produïa i els sentiments que despertava. Detractors o favorables, depenent del cas. Aquest debat, precisament, és el que alguns sectors comercials de la ciutat volen revifar, el que gira entorn a la possibilitat de recuperar els ‘encants’ per al barri del Progrés.

     

    Fa poc més de dos anys, els marxants de la ciutat van començar a sospesar i a dialogar amb l’Ajuntament la possibilitat d’instal·lar un nou mercat ambulant a l’entorn del Mercat Torner. Inicialment es va tractar l’opció de convertir-lo en el quart setmanal, però l’Associació de Marxants va considerar que tres és un nombre suficient per a una ciutat com Badalona, i que valia la pena traslladar un d’ells a la zona del Progrés per enfortir-lo i, a la vegada, donar vida comercial al barri.

     

    Els ‘encants’ del Turó d’en Caritg, en hores baixes

    Escollir el del Turó d’en Caritg per ser traslladat no és pas una casualitat. Històricament, aquest havia estat el mercat ambulant de referència al barri de La Salut, però d’uns anys ençà ha perdut pistonada i ha passat el relleu al que s’ubica al voltant del Mercat de La Salut els dimecres. “El mercat de La Salut ja no és el del dissabte, com ha estat sempre; el del dimecres l’ha desplaçat”, explica el president dels venedors, Xavier Oriola. Podria semblar estrany que els ‘encants’ ubicats als peus del turó no tinguessin tirada perquè sí tenen, a priori, totes les condiciones per fer-ho: amplis espai, entre dos barris poblats com La Salut i Lloreda, celebrat en cap de setmana i al costat d’un gran parc per jugar i del centre comercial de referència a la ciutat amb la possibilitat d’aparcar de forma gratuïta durant tres hores. Lluny d’aquesta aparença, l’Associació de Marxants assegura, amb enquestes i xifres a la mà, que el públic que s’adreça al mercat dels dimecres i al dels dissabte és pràcticament el mateix o similar, amb la diferència que l’intersetmanal sí funciona. De fet, el del Caritg ha perdut desenes de parades darrerament i ha passat d’unes 200, les mateixes que els ‘encants’ de Montigalà, a les 150 que té a dia d’avui.

     

    Separar geogràficament els tres mercats ambulants

    Una de les causes que els marxants creuen que més pot influir en la baixada dels ‘encants’ de dissabte és la proximitat entre tots tres. El de La Salut, dimecres, el de Lloreda-Montigalà, divendres, i el d’en Caritg, dissabtes, estan separats per una curta distància que ben bé es pot recórrer caminant en uns 20 minuts d’un extrem a un altre. Amb el trasllat al Progrés, s’aproparia el comerç ambulant a la zona més cèntrica de la ciutat i s’obriria el triangle geogràficament parlant. La zona, a més, expliquen els marxants, és ideal per diferents aspectes: transport públic, per la proximitat de metro i autobusos –inclús tren, si no fa mandra caminar-; àmplies zones per jugar, a la plaça Països Catalans, on s’hi podrien organitzar activitats, i alta presència de petit comerç i d’un mercat municipal on comprar productes frescos. “Per al mercat és un avantatge; per a les botigues podríem semblar competència, però hem de pensar que un dissabte de mercat ambulant podríem atraure prop de 4.000 persones. Sempre és millor que passin per davant del teu comerç 4.000 que 400 persones”, argumenta Oriola.

     

    La idea es troba en fase d’estudi i en absolut s’han fet passos definitius, ni en l’anterior ni en el nou mandat. La intenció dels marxants és muntar unes 150 parades, el mateix nombre que hi ha ara al Caritg i que en cap cas augmentaria. La disposició dels establiments ambulants cobririen, a grans trets, els carrers que rodegen el Mercat Torner, el carrer Providència fins a Marquès de Montroig, la pròpia avinguda fins a Roger de Flor i el carrer Alfons XII, creant un circuit amb el mercat municipal com a punt de partida. El debat sobre la conveniència del trasllat ja es va obrir fa més d’un any i va quedar en stand by. Ara, la nova regidoria de Promoció Econòmica ha reprès el diàleg amb l’Associació de Marxants i veu amb bons ulls la iniciativa. “És una magnífica idea que serviria per dinamitzar comercialment la zona i dotar-la de vida, però s’ha de tractar molt bé a diferents nivells perquè la convivència entre tots els actors sigui bona”, afirma el tinent d’alcalde Àlex Mañas. I és que la decisió no és cosa d’un ni de dos. El projecte, per ser impulsat amb consens total, hauria de comptar també amb el parer dels venedors del Mercat Torner, els comerciants del Progrés i els veïns del barri.

     

    El veïnat, el sector amb més dubtes

    L’Associació de Veïns del Progrés és l’entitat implicada que mostra més reticències. No tanquen cap porta però recorden que els antics ‘encants’ de Països Catalans deixaven els carrers plens de brutícia i l’experiència “és negativa”. El president de l’entitat, José Rodríguez, assegura que no tanquen la porta i que entenen que seria positiu per al comerç, però deixen clar que s’hauria de fer una proposta selectiva i el mercat no podria arribar al centenar de parades per minimitzar l’impacte. A banda, destaca la importància de coordinar al mil·límetre la mobilitat dels veïns i de les persones que tenen guals o pàrquings i una neteja i seguretat eficaces.

     

    A les antípodes es troben els venedors del Mercat Torner, que van abraçar la proposta des del primer moment i que continuen disposats a posar-ho tot de la seva part perquè el trasllat es produeixi. “A nosaltres ens afavoriria moltíssim. Ens hem segut i ens seurem totes les vegades que sigui necessari per tirar endavant el projecte”,  explica  el president dels paradistes, Joaquín Jiménez. Encara que sense tant d’entusiasme, l’Associació de Botiguers i Serveis del Progrés també hi estaria d’acord. Admeten que pot comportar competència per a alguns comerços del barri i que pot agradar més o menys, però la línia general és d’acceptació. “Seria bo, obriria el barri a la ciutat i donaria a conèixer els nostres comerços a tot aquell que s’apropi”, diu el president de l’entitat, Josep Juárez.

     

    Brutícia i mobilitat, principals obstacles

    Els aspectes que aixequen més dubtes són el de la brutícia que pot deixar als carrers un mercat amb aquesta aglomeració i els talls de trànsit que s’han d’efectuar. A nivell de mobilitat,  el govern local afirma que els estudis realitzats pels tècnics confirmen la viabilitat del projecte i que el més complex, tot i que assumible, seria precisar com coordinar els guals i pàrquings particulars durant unes hores. La Taula de la Mobilitat, no obstant, creu que centralitzar els ‘encants’ no seria positiu i podria produir una saturació de vianants i vehicles. Pel que fa a la neteja, les diferents parts coincideixen en què s’hauria de fer molta pedagogia per evitar grans aglomeracions de brossa i comptar amb un dispositiu de neteja posterior eficient.