El símbol abandonat: 15 anys de la inauguració del Pont del Petroli

    0
    65

    Avui Badalona celebra 15 anys de la inauguració del Pont del Petroli. Un símbol de la ciutat que fa més de quatre anys que està tancat després que les fortes tempestes del temporal Glòria el partissin en dos. L’any 2001 es va anunciar la intenció de desmuntar el Pont, però un col·lectiu de submarinistes, fotògrafs i altres amics del Pont del Petroli, encapçalats pel pastisser de la Morera, en Josep Valls, es van mobilitzar per defensar la seva conservació.

     

    El nou Pont del Petroli: el 2025 i amb una plataforma circular

    Els constants canvis de govern durant aquests quatre anys han estat un dels motius que han allargat aquesta reparació agònica. Un dels altres temes que van alentir l’inici de les obres va ser l’arribada de la covid. L’any 2020, Xavier García Albiol, va arribar a l’alcaldia just després del govern del socialista d’Àlex Pastor. El 2021 el popular va encarregar un informe a la UPC per analitzar de quina manera es podria refer el pont perquè fos més resistent als temporals.

    El juliol del 2022, el govern municipal va iniciar un procés participatiu perquè la ciutadania escollís entre dos models per reconstruir el pont, un amb una plataforma circular i una altra de quadrada. En el procés hi van participar 6.011 persones i va guanyar el model circular amb un 65% dels vots. La votació va ser criticada pel Partit Popular que va considerar “poc rigorós” el procés participatiu en haver-hi participat “només” el 3% de la població.

    En tornar a l’alcaldia, l’any passat, Albiol va estudiar la possibilitat de no fer l’estructura circular. Una plataforma més resistent, fruit de l’estudi de l’UPC Finalment, s’ha donat llum verda al projecte de reforma amb la plataforma circular, el conegut popularment com a model “donut“. Aquesta decisió va arribar a causa d’un estudi de l’UPC que determinava que, en cas de canviar a un model quadrat, les obres es podrien endarrerir fins a tres anys.

    Les obres de la passarel·la que s’endinsa 250 metres cap al mar tindran un cost de 3,4 milions d’euros. Amb aquesta nova plataforma, el comportament del pont quedarà constantment monitorat. L’UPC hi continuarà fent estudis per analitzar els moviments de l’aigua, dels sediments i dels ecosistemes marins. La informació servirà, no només per a la divulgació científica, sinó que també per millorar la mateixa seguretat del Pont. Des de la universitat expliquen que podrà quantificar el moviment, en casos de tempesta, i l’erosió d’aquest. També servirà per a predir amb set dies d’antelació l’arribada d’una tempesta.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí