El servei per atendre persones sense llar ofereix aquest hivern un centre per dormir, menjar i dutxar-se

    0
    129

    Durant els darrers hiverns, i quan baixen les temperatures, Badalona activava un operatiu especial per donar suport a les persones que viuen als carrers de la ciutat. Aquesta operació no era vigent fins que el termòmetre arribava al voltant dels 0 graus, tot i que amb el govern de Dolors Sabater va activar-se, en alguna ocasió, quan el termòmetre rondava els 5 graus. Aquest operatiu consistia en instal·lar uns llits a Folre, al carrer Arnús, perquè les persones que dormen al carrer tinguessin un espai on dormir. A la resta de persones que viuen al carrer s’oferia la possibilitat de poder anar fins a un alberg, a Barcelona.

    Ara, el govern de Badalona ha activat un nou serveicoincidint amb l’arribada del nou any.
    Es tracta de “l’Operació Hivern”, un nou projecte que atén a persones sense llar en un espai del barri de la Salut. La diferència d’altres anys, és que l’activació serà diària, fins que passi tota l’estació d’hivern. L’objectiu principal, segons ha explicat l’Ajuntament de Badalona, es poder accedir a un centre per poder passar les nits i protegir-se del fred. Aquest lloc disposa de dutxes i d’un menjador per servir esmorzar i sopar. El servei, que rep la col·laboració de les entitats de la Taula Sense Llar de Badalona, va començar el passat dijous 2 de gener i estarà actiu fins a finals del mes de març. La regidora de drets socials de Badalona, Aïda Llauradó, explica que l’Operació Hivern “permetrà a moltes persones recuperar-se del desgast físic i mental de dormir al carrer i, a més, millorar l’acompanyament social perquè trobin una sortida”. Cal destacar el paper de la Fundació Roca i Pi que, amb la seva aportació de recursos econòmics i materials, fa possible que la prestació d’aquest servei s’hagi pogut activar a principis d’aquest any 2020.

    L’espai que s’ofereix a les persones que viuen al carrer disposa de 25 llits, sales d’estar, dutxes amb material per a la higiene personal i un menjador. Els usuaris estan acompanyats dels voluntaris de les entitats que s’agrupen a la Taula Sense Llar Badalona, que donen suport als serveis socials de l’ajuntament.

    L’Ajuntament demana que s’avisi a la Guàrdia Urbana per detectar persones sense sostre
    L’Ajuntament de Badalona ha posat novament en marxa la campanya “Ajuda’ns a ajudar” per contribuir a la protecció d’aquest col·lectiu. L’objectiu de la campanya és fer una crida a la ciutadania de Badalona demanant que si veuen una persona sense sostre a la ciutat n’informin al telèfon de Guàrdia Urbana 934 832 901. Guàrdia Urbana també informarà a les persones que estan al carrer sobre el dispositiu i donarà suport a la ciutadania en el cas
    que es registrin incidències a causa de la situació climatològica.

    Més de 200 persones en situació de vulnerabilitat a Badalona
    La Plataforma sense sostre, formada per persones sense sostre de Badalona, fa temps que està fent un crit d’alerta davant l’augment de ciutadans que malviuen als carrers de la ciutat. Les darreres dades que disposava la Plataforma, a mitjans de l’any passat, a la ciutat hi havia 229 persones sense sostre dins del terme municipal de Badalona. Algunes d’elles, però, vivint en antigues fàbriques, naus o edificis abandonats, i per això no són tant visibles per la societat. Des de la Plataforma asseguren que cada cop més hi ha assentaments de grups de persones vivint amb tendes de campanyes o sota un pont, com al parc de Montigalà. Des de la Plataforma sense sostre, tal com ja han reclamat en algun ple de l’Ajuntament de Badalona, tornen a fer una crida a les administracions per buscar solucions urgents i d’emergència habitacional. Una implicaria buscar habitatges amb lloguers socials, sobretot destinats a les famílies que estan al carrer i l’altra per construir un alberg temporal, i obert tot l’any, a Badalona.

    Amb l’activació del nou “Operació Hivern”, la ciutat disposa d’un centre, durant tres mesos, però no pas durant la resta dels 9 mesos de l’any, on també hi ha inclemències del temps, com tempestes o cada vegada més, onades de calor.

    Cada cop més joves estrangers vivint als carrers de Badalona
    Tot i no disposar de dades oficials de Badalona, sobretot del darrer any, algunes entitats socials alerten que cada vegada hi ha més joves estrangers sense cap sostre. La tendència
    l’ha detectat el SIS Medi Obert (SISMO), el recurs municipal de Badalona que atén les persones que dormen al ras. Segons dades del servei, entre el 2016 i el 2018 s’ha duplicat el nombre de menors de 30 anys sense sostre: de 136 a 292. D’aquests últims, un 36 % són de l’Àfrica del Nord i el Magreb, les zones d’on provenen la majoria de menors que migren sols.

    La Fundació Arrels reconeix dificultats per poder llogar més pisos
    La Fundació Arrels ha reconegut que per primera vegada té dificultats per poder llogar més pisos i poder allotjar les persones sense llar que recorren a l’entitat. L’entitat ha dedicat aquest 2019 un 20% més de pressupost al lloguer de pisos, d’una banda, perquè té set pisos més per respondre a l’increment de les persones sense llar, i de l’altra, per l’encariment del preu de l’habitatge. L’entitat assegura que un pis que fa tres anys es podia llogar per 450 euros, actualment val 700 i recorda que el preu mitjà de lloguer a la ciutat de Barcelona supera els 950 euros, un 9% més que fa dos anys i un 35% més que en fa cinc.

    Per aquest motiu, Arrels ha optat per llogar alguns pisos a Badalona, tot i que reconeix que el preu a la ciutat també ha pujat notablement durant els darrers anys. La solució, però, no els convenç perquè consideren que no sempre beneficia les persones ateses ja que allotjar-les lluny i en un lloc desconegut dificulta el seu procés d’arrelament perquè a més de recuperar l’autonomia, la confiança i l’autoestima, han de tornar a establir vincles i adaptar-se a un nou entorn.

    El darrer recompte oficial: una seixantena de persones dormien als carrers de Badalona

    El mes de maig del 2018, ara fa 1 any i mig, prop de 200 voluntaris i voluntàries pentinaven Badalona per fer un recompte, durant la nit i matinada, de les persones que viuen als carrers de la ciutat. Aquest era el segon recompte, i darrer que s’ha fet d’aquestes característiques, impulsat per la Taula Sense Llar de Badalona. En aquella
    ocasió es van visualitzar un total de 57 persones dormint a la via pública durant aquella nit (40 eren homes, 3, dones i 14 no es va poder determinar), a les quals se sumaven les 172 que van passar la nit en centres d’acollida (27), pisos d’inserció (31), en habitatges inadequats (83), en barraques (15) i en pensions i habitacions de relloguer (16). El primer any que va activar-se el recompte, el 2016, van trobar-se 39 persones als carrers de Badalona. Cal dir que accions com aquestes és fan per obtenir una fotografia real sobre quina és la situació de les persones que no tenen casa i quines mesures s’han de preveure per intentar que tornin a integrar-se a la societat. La Taula Sense Llar de Badalona, integrada per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré i la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, treballen des de fa anys per oferir un suport a les persones que viuen als carrers de la ciutat.

     

    Carles Carvajal

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí