El passat mes de març, amb l’inici del primer estat d’alarma, un dels sectors que tancaven portes, com molts altres, eren els locals de l’oci nocturn, a Badalona bàsicament concentrats al polígon de Can Ribó amb locals com la Carpa de Titus, l’Espai Titus, el Sarau 08911 o l’Estraperlo. Després de 8 mesos, el sector continua tancat, i part d’ell no ha pogut aixecar la persiana cap dia, tot i que durant el mes de juliol alguns locals van poder obrir durant dos caps de setmana. El sector de l’oci nocturn fa temps que reclama un pla de rescat i asseguren que bona part dels locals de nit ja no podran tornar a obrir. De fet, segons dades de finals d’octubre de la Fecasarm les pèrdues del sector ja superen els 3.000 milions d’euros, només a Catalunya. En aquest sentit, el 50% dels prop de 4.000 locals d’oci nocturn que hi ha a Catalunya van decidir no obrir les portes atès que amb les restriccions imposades quan a aforament (en un primer moment del 33% i després del 50%) no els sortia a compte i van quedar-se en els ERTOs. L’altre 50% sí que va decidir reobrir tot i les restriccions atès que disposaven d’altres llicències complementàries o bé, per diferents motius, els sortia a compte treballar en un format de gent asseguda en taules i cadires.
El 85% de locals de l’oci nocturn ja no tornaran a obrir
El director de la sala Sarau 08911, Freddy Cordoniu ha explicat al Diari de Badalona que la previsió que l’estat d’alarma s’allargui fins al 9 de maig pot fer abaixar la persiana a un 85% dels locals d’oci nocturn de tot el país. Cordoniu considera que el sector ha estat “el gran oblidat” per part de les administracions i que no han tingut cap oportunitat d’entrar a cap pla de rescat. En el cas de Sarau, porten des del mes de març amb les portes tancades i com la resta de locals d’oci nocturn de Badalona amb cap previsió de poder obrir durant els pròxims mesos. “Això és inaguantable per tots els empresaris, tot i tenir locals de propietat, molts s’han endeutat i si s’allarga molts més haurem de tancar”.
Els empresaris creuen que no podran obrir minin fins a la primavera
Des de la Carpa de Titus i Espai Titus, l’empresari badaloní Ramon Fonollà considera que amb l’actual situació una discoteca “no pot obrir”. Amb declaracions al Diari de Badalona veu lògic les actuals restriccions perquè la gent associa un local d’oci nocturn a poder ballar i passar-ho bé. “Nosaltres vàrem obrir durant dos caps de setmana, el passat juliol, i semblàvem més un restaurant que una discoteca”. Fonollà creu que queden encara mesos per poder tornar a obrir i veu molt difícil poder obrir per Nadal o fins i tot per Carnestoltes. Titus Carpa i Espai Titus tenien, abans de la pandèmia, uns 90 treballadors, entre cambrers, personal de seguretat, neteja o dj’s. A més, les discoteques badalonines movien altres sectors econòmics, com el taxi o les xurreries que s’instal·laven a Can Ribó, entre d’altres, que ara mateix també estan afectats per aquest tancament. Segons Fonollà, ara per ara, no queda més que paciència per poder tornar a obrir, i espera durant la primavera que la música de la Carpa i l’Espai Titus torni a sonar.
La sala Sarau organitza un concert simultani el 18 de novembre per denunciar la situació extrema del sector
Les sales de música en directe de l’Estat, entre elles la Sala Sarau 08911 de Badalona, han desplegat diverses intervencions artístiques a les seves façanes per denunciar la situació crítica del sector pel tancament per la covid-19. Una cinquantena de sales catalanes ha modificat, físicament o digitalment, les seves persianes amb l’etiqueta #elultimoconcierto #lultimconcert, on hi consta la data d’inauguració i l’any 2020 acompanyat d’un interrogant com a possible data de tancament. En el marc d’aquesta iniciativa, les sales estatals “icòniques” s’uniran en un concert gratuït i en streaming el 18 de novembre a les 20h, que “podria ser ‘L’últim concert”, que es podrà veure al web www.elultimoconcierto.com. Les sales han alertat que la situació és “insostenible” i si les administracions no prenen mesures de “gran importància” en un termini curt o immediat, “és molt probable que la majoria de les sales del país s’enfrontin aquest 2020 a ‘L’Últim Concert’. Davant d’això, les sales han demanat amb urgència un pla de rescat o la hibernació de despeses fixes, per a poder resistir i continuar oferint música en directe quan la situació sanitària ho permeti i la resta dels espais culturals de pública concurrència recuperi la seva activitat.
Carles Carvajal