El Sant Josep, del tancament a la revitalització

    0
    85
    ok.JPG

    28/02/2014 – Fa més d’un any que el Centre Parroquial Sant Josep va rebre l’ordre de tancar portes; després d’una campanya per recollir fons i amb el suport de moltes persones i entitats, el Sant Pep ha aconseguit donar la volta a la truita.

    El Centre Parroquial Sant Josep ha estat un dels punts de més activitat social i esportiva de Badalona des de fa dècades. Fa més d’un any, els seus membres van rebre l’ordre de tancar portes després que el Bisbat de Barcelona inspeccionés l’edifici i considerés que hi havia deficiències que suposaven un veritable perill. La sobtada decisió va sorprendre moltíssima gent, va alertar entitats i va arrenca reaccions d’Ajuntament i les diferents formacions polítiques locals; ningú acceptava el tancament d’una de les institucions més emblemàtiques de la ciutat. Afortunadament, els responsables han aconseguit donar-li la volta a la truita.

     

    Objectiu aconseguit

     

    A principis de 2013, els diferents clubs i grups del centre parroquial van engegar una campanya per recaptar fons, a través de diferents activitats, i, així, salvar les instal·lacions. Mesos després, i gràcies al recolzament de molts sectors de la ciutat –Ajuntament inclòs, que ha aportat 12.000 euros-, la iniciativa ‘Salvem Sant Pep’ ha acabat aconseguint el seu objectiu: recollir entre 25.000 i 30.000 euros, els diners per dur a terme les obres necessàries que eviten el cop tècnic legal i permeten mantenir amb vida l’edifici. En la seva majoria, es tractava de treballs en la instal·lació elèctrica que ja estan quasi enllestits. La millor notícia a dia d’avui, però, és que les relacions amb la Parròquia i el Bisbat han millorat i totes dues instuticions eclesiàstiques aposten ara per revitalitzar el centre, no pas tancar-ho.

     

    Revitalitzar espais

     

    El repte global del Sant Josep ha salvat el primer escull, però no s’acaba aquí. El següent i no senzill pas és el de revitalitzar alguns dels seus espais, buits i desaprofitats actualment, per tal de generar els recursos que permetin renovar i arranjar estructures de l’edifici antiquades i que, amb el pas dels anys, han quedat fora de la normativa legal. La primera pedra angular d’aquesta idea és el teatre, una gran sala amb capacitat per a quasi 250 persones que va ser clausurada fa un parell d’anys degut a la manca d’alguns requisits de seguretat; la segona, la planta superior de l’edifici, en desús i amb un ampli ventall de possibilitats.

     

    Arreglar-ho tot suposa una despesa que el centre no pot assumir; per això ja es troba en procés de diàleg amb diferents entitats de la ciutat que podrien estar interessades en el lloguer dels espais per fer assajos musicals o de teatre, per exemple. “Hi ha grups de teatre o de música sense lloc on desenvolupar les seves activitats i nosaltres tenim aquestes sales que, tradicionalment, han tingut molta activitat cultural”, explica el president, Jaume Arqué. Quan aconsegueixin tancar alguns acords i rebre, amb sort, alguna subvenció, el centre reformarà els seus espais, els tornarà a omplir de vida i posarà així les bases per a una renovació que permeti la subsistència d’un edifici irreemplaçable per a molts badalonins i badalonines.