El reflex de la necessitat

    0
    83
    IMG_2550.JPG

    28/09/2012 – L’Associació d’Amics del Gorg-Mar distribueix aliments de forma desinteressada entre les persones amb menys recursos; actualment, 400 famílies de la ciutat recullen menjar cada divendres per poder subsistir.

    Cada divendres, 400 famílies de Badalona sense recursos s’apropen a l’Associació d’Amics del Gorg-Mar per recollir una canastra amb 18 quilos d’aliments de primera necessitat, com poden ser la llet, la pasta, oli i fruita. A la porta de la seva nau, situada al carrer Jaume Passarell, entre Bufalà i la Morera, es formen llargues cues, des de la nit de dijous, que esperen la seva ració d’esperança i solidaritat per continuar tirant una setmana més. Amb l’inici de la crisi, aquesta ha estat una de les entitats que més ha notat l’augment de la pobresa, i també una de les que més l’està patint.

     

    L’Associació d’Amics del Gorg-Mar va nàixer fa uns sis anys amb la finalitat de fer arribar el menjar a la població directament colpejada per la pobresa. En temps menys dolents, recorda el vicepresident i portaveu Manuel Valdenebro, el màxim número de famílies que demanaven aliments a les portes del seu local va arribar a ser d’unes 100. A mesura que la conjuntura econòmica va anar empitjorant, aquesta xifra va créixer de forma proporcional. El límit setmanal es col·locà en 350, però, des de fa molts mesos, l’agrupació solidària executa un sobreesforç per poder acollir fins a 400. “D’aquí no podem passar, perquè no hi ha menjar i perquè les nostres instal·lacions no estan capacitades per magnituds majors”.

     

    Valdenebro explica que la pobresa ha calat en totes les capes de la societat badalonina: “Ja no només atenem a estrangers. Actualment, un 72% de les persones que venen a buscar menjar són autòctones, homes i dones de La Salut, de Sistrells i d’altres zones, gent que coneixem del veïnat i del carrer”.

     

    Les prestatgeries i neveres dels Amics del Gorg-Mar es buiden poc a poc i les ajudes es retarden cada dia més. L’associació està vinculada al Banc d’Aliments de Barcelona, que cada 30 dies aporta uns 2.500 quilos d’aliments bàsics i uns 4.500 de fruita. El gruix dels seus recursos, no obstant, arriba des de la Comunitat Econòmica Europea, que, fins l’any passat, donava a l’entitat 25 tones de menjar cada trimestre. En aquest sentit, el 2012 ha resultat fatídic: la primera de les quatre comandes anuals, programada per abril, no va aterrar a Badalona fins el juliol i amb una retallada de 14.000 quilos menys; de la segona encara no se’n tenen notícies. Els membres de l’associació fan malabarismes per continuar repartint menjar, però afirmen que “la donació pot perillar en qualsevol moment”.

     

    “Tothom vol fer-se la foto, però no ens ajuda ni Déu”

    A banda de les grans aportacions del Banc d’Aliments de Barcelona i de la CEE, les donacions o subvencions a nivell local són molt escasses, explica Manuel Valdenebro. Hi ha ocasions puntuals en les que l’associació rep diners, materials o aliments per algun esdeveniment en concret, com ara la participació en alguna fira o la campanya de Nadal. De forma regular, no obstant, només compten amb el suport d’una fleca del centre de la ciutat, que cedeix tot el pa que sobra al final del dia, i dos supermercats, dels quals l’entitat se’n porta tots els productes que estan a punt de caducar. Això últim, però, és quelcom excepcional, ja que, per temes sanitaris, el tractament d’aliments caducs es troba molts problemes legislatius que només pot gestionar el Banc d’Aliments.

    Per part de l’Ajuntament, explica l’associació, l’únic suport és la subvenció anual de 800 euros que pertoca per llei. “Aquí tothom vol fer-se la foto, però nos ens ajuda ni Déu”, replica Valdenebro. “Sabem que són moments difícils, però fem una crida a les empreses de la ciutat. Veiem el futur molt negre”.