Si no s’aprova, es planteja l’opció de la qüestió de confiança
L’aprovació del pressupost municipal de 2022 s’està convertint en l’enèsim serial de confrontació entre el PSC, la resta del govern i Guanyem. L’executiu municipal té previst dur el pressupost a aprovació la setmana del 21 de febrer, o al ple ordinari del dia 22 o en un ple extraordinari. “Estem parlant que no aprovar el pressupost suposa que Badalona perdi 102 milions d’euros: 22 milions de pressupost ordinari que inclou manteniment, contractació, etcètera i un paquet d’inversions de 80 milions”, recalcava aquesta setmana el regidor Christian Carneado.
Difícil negociació
Amb l’arribada del nou any, l’alcalde Rubén Guijarro va afirmar que s’intentaria aprovar el pressupost al gener, però les negociacions no estan sent gens fàcils. Diversos regidors ja han verbalitzat la possibilitat de dur el pressupost a aprovació mitjançant una qüestió de confiança. Guanyem ha reiterat que no votarà a favor si no entra al govern; el dubte és si, finalment, farà una abstenció crítica, ja que serviria per aprovar-lo. En la visita de Pere Aragonès a Badalona el passat cap de setmana, Guanyem va fer entrega d’una carta al president sol·licitant la tutela temporal de la Generalitat a l’Ajuntament per treure el consistori de la paràlisi que pateix. El PP ja ha confirmat que votarà en contra.
La qüestió de confiança
Com funciona? Una qüestió de confiança lligada als pressupostos municipals es tramita d’acord a l’article 197 bis de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) de 1985. La qüestió de confiança ha d’estar present en l’ordre del dia del Ple municipal en què es debaten els pressupostos i la votació es realitza per sistema nominal de crida pública.
Per a la presentació de la qüestió de confiança serà requisit previ que l’acord corresponent hagi estat debatut en el Ple i que aquest no hagi obtingut la majoria necessària per a la seva aprovació. Si es perd, s’obre pas a 30 dies de termini perquè l’oposició presenti una moció de censura que haurà de comptar amb una majoria absoluta per ser aprovada. La normativa indica que l’alcalde d’un municipi no podrà plantejar més d’una qüestió de confiança en cada any, comptat des de l’inici del seu mandat.
D’altra banda, si algun regidor vota a favor de l’aprovació del pressupost al qual s’ha vinculat la qüestió de confiança, no podrà signar per a la presentació d’una moció de censura contra l’alcalde que l’hagi plantejat fins que transcorri un termini de sis mesos. L’altra opció, del tot contraproduent des del punt de vista de ciutat, seria prorrogar novament el pressupost actual.