El president de Roca i Pi retreu a l’Ajuntament la retirada de recursos en el moment que s’incrementa la nessitat

    0
    19

    En els darrers cinc anys, més de 1500 persones sense llar a Badalona han
    passat pel programa d’Inclusió Bisbe Carrera, iniciat l’any 2019 i impulsat per Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Llegat Roca i Pi i Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona que a Badalona compta amb el centre diürn Folre, les “Llars carrera” i el projecte “Fent Carrera”. Els responsables d’aquests projectes i el president de la Fundació Llegat Roca i Pi, Andreu Oller, van insistir, i van exposar-lo personalment a la regidora Eva Guillén, present en l’acte, la gravetat de la reducció de recursos en un moment en què les necessitats augmenten. Esperaraven aconseguir alguna resposta durant el mateix acte, que no va arribar. Guillén va agrair la feina feta a les tres entitats incorporades a l’Aliança Carrera.

    De mitjana, el centre diürn Folre atén unes 190 persones anuals, on passen unes 30 persones al dia. La xarxa de pisos disposa de 37 places, i el projecte “Fent Carrera” dona resposta a vuit joves. Les entitats alerten de l’impacte que suposa viure al carrer en l’àmbit de la salut mental i les addiccions, que pateixen  entorn el 70% de les persones ateses.  t
    Durant l’acte s’han reclamat més serveis per a les persones sense llar a la ciutat, així com unamajor implicació de l’administració davant d’un fenomen que va en augment.  Especialment durant el torn de paraules, les persones que han intervingut han criticat la manca de recursos que hi ha a la ciutat per atendre aquesta població, especialment agreujada amb el tancament del recurs de la Masia de Can Bofí Vell, espai amb menjador i places per a pernoctat que no es presta des de l’abril, i del que de moment no hi ha recurs alternatiu. L’exigència, en primer terme, d’un menjador social ofert des de l’Ajuntament que complementi l’ofert des de Folre, i també el disseny d’alguna acció per pressionar el govern local per donar resposta a aquests drets, va centrar el torn de paraules.

     

    En representació de l’Ajuntament de Badalona hi era Eva Guillén, regidora de Recursos Humans i de Contractació. L’exregidora de Ciutadans a Mollet no té cap responsabilitat competencial dels temes abordats en la trobada, que va estar moderada per la directora adjunta del diari El Punt, la periodista Sara Muñoz. Entre els assistents, ja en el moment de compartir un refrigeri, es va lamentar l’absència de la quarta tinenta d’alcaldia en l’Àmbit de Comunicació, Fons Europeus i Protecció a les Persones, Rosa del Amo o, si més no, de Mari Carmen Expósito, regidora delegada de Serveis Socials i Entitats Regionals.  La regidora, que va estar asseguda durant l’acte al costat d’Andreu Oller, president del Patronat de la Fundació Llegat Roca i Pi, va fer una intervenció llegida molt ràpidament,  tot agraint a les entitats la seva dedicació i treball,  però sense cap referència a la demanda  general de l’auditori i més concreta verbanitzada minuts abans per Mossèn Oller: la resposta sobre quan es reposarà el recurs perdut de la Masia Can Bofí Vell. Guillén va rebre pocs i freds aplaudiments,  els mínims de cortesia.

    Qui l’havia precedit en els discursos finals havia estat Mossèn Oller, en nom del Patronat, va  demanar explícitament a l’Ajuntament més implicació en l’erradicació del sensellarisme a Badalona, que se sumi a l’aliança Carrera. Després d’expressar la satisfacció que en els cinc anys de recurregut s’habien incrementat serveis per atendre més persones i s’havien dissenyat nous recursos per buscar vies de solució. “Encara falta molt i estem en una ciutat molt complicada. Estem molt preoupats per la situació de moltes persones que necessiten acompanynament, tenim llistes d’espera. “Confiem que trobem aviat espais de col·laboració amb l’ajuntament, em sembla un pas enrere la pèrdua de serveis per aquestes persones, espai per menjar i per dormir. Confio  en materialitzar alguna resposta avui en aquest sentit. Hem de treballar entre tots, amb l’administració que lideri buscar solucions”.

    Durant l’acte, representants de les tres entitats van detallar el  balanç d’aquests cinc anys, amb l’objectiu d’analitzar el camí recorregut i continuar treballant de manera coordinada per millorar la qualitat de vida de les persones sense llar de Badalona.
    Anna Selva, responsable de Càritas Diocesana de Barcelona a Badalona ha  advertit que la pobresa va en augment a la ciutat, i ha posat l’exemple de l’acció de Càritas. Del 2022 al 2023 han antès un 23% més de llars. Un 57% de les llars ateses, identificades com a unitats familiars,  no compten ambun habitatge digne, i que gairebé 4 de cada 10 llars han de sobreviure en una habitació de relloguer. Selva també ha apuntat que 270 persones han rebut ajudes econòmiquesdestinades a habitatge durant el 2023, i que compartir pis o habitació s’ha convertit enl’alternativa més viable per a moltes d’aquestes famílies.
    Eduard Rafel, director del Programa d’Habitatge Individual de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i director del programa d’Inclusió Bisbe Carrera, ha explicat que aquesta iniciativa va iniciar-se l’any 2019 i que compta amb tres pilars fonamentals.  El centre diürn Folre, que és un espai d’acollida on començar processos de recuperació personal de persones que viuen en situació de sense llar i que ofereix un acompanyament social i la cobertura de necessitats bàsiques. El centre disposa de dutxes i bugaderia, ofereix esmorzar, un espai de descans i de consigna o atenció i suport emocional i personal, entre d’altres. De mitjana, el centre atén unes 190 persones anuals, i poden passar-hi unes 30 persones al dia. D’aquestes, la majoria són fixes, de manera que assisteixen a l’espai diàriament.Des de l’any 2019, al voltant de 1.000 persones han passat per aquest espai. Entorn el70% de les persones ateses tenen una dificultat en l’àmbit de salut mental o addiccions.“El 37% de les persones que han sortit de Folre el darrer any han trobat una solució residencial i només el 10% ho ha fet en habitacions de manera autònoma”. Rafel ha afirmat que el “37% és una bona dada, però que cal continuar lluitat per assolir sortides residencials dignes per les persones ateses”.  Així mateix, el programa d’Inclusió Bisbe Carrera també inclou una xarxa de 29 pisos, les “Llars Carrera”, que actualment estan donant resposta a 37 persones. “Ens basem en la metodologia “Housing First”, on l’habitatge, juntament amb l’acompanyament social, és la palanca de recuperació de la persona. L’acompanyament socioeducatiu s’adapta a cada persona. Prioritzem la resposta a persones d’edat avançada i les que porten una llarga trajectòria al carrer, però també tenim sis places reservades exclusivament per dones”, ha indicat el director del
    programa. Les persones realitzen una contribució al lloguer d’acord amb els seus ingressos així com en el pagament dels subministraments. La majoria d’aquests pisos són individuals, tot i quetambé n’hi ha de compartits. Molts d’aquests pisos s’agrupen en un mateix bloc. Això faque es conformi una comunitat de veïns, que permet a les persones residents decidir
    de manera assembleària totes aquelles qüestions que poden millorar el funcionament
    de l’edifici, així com potenciar un bon veïnatge entre totes les persones residents.
    Finalment, el programa també inclou el projecte de joves “Fent Carrera”, iniciat l’any 2023. Estracta d’un projecte per acompanyar a joves migrants sense llar, i que se centra a facilitar accés aun habitatge digne, així com un acompanyament integral i comunitari. A més de l’habitatge, tambécontempla com a aspecte important la inserció laboral: per aquest motiu s’incorpora al projectela Fundació Formació i Treball. Actualment, el projecte dona resposta a 8 joves.
    Mar Alsamora, cap d’Acció Social de la Fundació Llegat Roca i Pi, ha posat de
    manifest la importància del treball coordinat entre les entitats socials que s’està
    duent a terme a Badalona, i que gràcies a aquestes aliances neixen projectes com el
    programa d’Inclusió Bisbe Carrera. “Aquesta unió de forces demostra que, quan treballem
    plegats, aconseguim que les persones en situació de sense llar puguin recuperar la seva dignitat, aconseguint així la seva plena recuperació”, ha remarcat Alsamora. “Entitats i Ajuntament hem d’anar a la una. Tots i totes hem de treballar per les persones sense llar”.
    Però la realitat a hores d’ara és que els recursos que s’estan oferint actualment directament a la ciutat, i no derivats al CUESB de Barcelona, estan liderades per entitats de l’Aliança Carrera, a més a més dels recursos que es complementen des de Creu Roja i d’una xarxa activa de voluntariat al voltant de Badalona Acull.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí