04/06/2013 – La UPC fa instal·lar ja fa uns dies dos sistemes que mesuren la intensitat i la direcció del vent en els parcs eòlics marins.
El Pont del Petroli de Badalona compta des de fa dies amb un sistema pioner al món per mesurar la intensitat i la direcció del vent en els parcs eòlics marins. L’Ajuntament de Badalona i la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC) van presentar aquest projecte científic, anomenat Neptune, que forma part d’un programa internacional de recerca en aquest àmbit. Amb aquest novedós dispositiu es reforça la doble utilització de l’estructura del pont del Petroli com a espai d’ús ciutadà i també d’investigacions científiques.
Aquest projecte s’enmarca en el conveni de col·laboració establert entre l’Ajuntament de Badalona i la Universitat Politècnica de Catalunya a finals del mes d’abril d’aquest any. Segons l’acord, la UPC ha instal·lat al Pont del Petroli dos sistemes anomenats Wind Lidar. Un està situat a bord d’una boia, rep el nom de eOLOS, i permet mesurar perfils de velocitat i la direcció del vent a gran altura sobre el nivell del mar, les onades i els corrents marins. L’altre està en la torre de la balisa que hi ha en la plataforma final del pantalà; és l’eina NEPTool, que proporciona prediccions a curt i llarg termini a través de la simulació integrada de les condicions atmosfèriques i marítimes.
Per poder col·locar aquest darrer equip s’ha hagut de realitzar una modificació temporal de la torre, amb la instal·lació d’una estructura metàl·lica de reduïdes dimensions que permeti situar el NEPTool a l’alçada de la plataforma de la torre. Un cop finalitzi la campanya de mesures es procedirà a la retirada de l’estructura.
L’actuació contempla també la millora de les condicions de seguretat laboral i seguretat vers el vandalisme, a més de diversos treballs de manteniment de l’actual estructura de la torre.
La campanya de mesures intensives del vent s’emmarca en el projecte Neptune, del Consorci Internacional KICInnoEnergy, en el qual hi participen el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners i el Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC), entitats encarregades de la investigació al pont badaloní.
El projecte Neptune sorgeix de la necessitat de comptar amb informació precisa i detallada sobre el comportament de vents, ones i corrents en les primeres etapes de planificació d’un parc eòlic al Mediterrani.
En el projecte Neptune hi estan integrats, a més de la Universitat Politècnica de Catalunya·BarcelonaTech (UPC), la Universitat de Stuttgart (SWE), el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques de Madrid (CIEMAT), GasNatural Fenosa i l’empresa Solucions d’Enginyeria Marítima Operacionals (SIMO).