El poder de la comunicació

    0
    87
    comunicart.JPG

    21/09/2012 – ComunicArt és una associació, fundada a inicis de 2012, que té per objectiu donar als nens amb autisme una educació dinàmica i integradora a l'escola, a més d'orientar a les seves famílies en el món tan complicat que rodeja a aquest trastorn.

    L’existència de nens amb autisme a les escoles és quelcom més normal del que molta gent es pensa. Els centres especialitzats en tractar persones amb aquest trastorn demanen quantitats superiors als 3.000 euros mensuals i, de vegades, no passen de ser entitats lúdiques o destinades a donar una educació molt particular. Des de l’administració pública, l’únic suport pedagògic que es presta als autistes són vetlladors, persones que acompanyen a aquests nens dins les escoles durant un determinat número d’hores, que cada cop disminueix més degut a la crisi, però que en comptades ocasions són especialistes, i es dediquen exclusivament a “vigilar-los”.

    Enmig d’aquesta situació d’incertesa es van conèixer tres mares del barri de Sant Roc i el Congrés amb fills que pateixen aquest trastorn. Fartes del món que rodeja l’autisme, i amb el suport d’Amorina Settecase, una psicòloga especialitzada en aquesta alteració funcional, van decidir fundar fa un any ComunicArt, una associació sense ànim de lucre amb l’objectiu de proporcionar una educació adequada als autistes i acollir i orientar a les seves famílies.

    Situada en dues aules cedides de l’AVV San Jaime, prop de la parada de metro de Sant Roc, l’entitat dóna tractament a vuit nens mitjançant l’educació conductual i verbal, un mètode poc estès al nostra país però de demostrada eficàcia a altres indrets com EEUU o Canadà. Diversos psicòlegs, inclosa Amorina, directora del programa, fan teràpia amb els nens tant en grup com individualment, i fomenten la seva interacció social, la comunicació i comprensió i l’aprenentatge de les tasques quotidianes. Els nens que van a escola, a més, reben el suport personal d’un dels psicòlegs per millorar la seva inclusió dins la dinàmica general de la classe.

    Les mares asseguren que les millores són sorprenents i l’objectiu de ComunicArt és anar ampliant la seva capacitat per acollir més nanos; tanmateix, pretenen atreure el major número d’interessats possible per aconsellar i informar sobre com tractar als autistes. La capacitat econòmica de l’associació, no obstant, és molt limitada. Tot és sufragat per les famílies que participen de la teràpia i algunes aportacions de col•laboradors. Amb l’objectiu de rebre una font de recursos, ComunicArt va presentar el seu projecte educatiu i de salut a l’Ajuntament i a l’Obra Social La Caixa, i resten a l’espera de ser recompensats pels seus avanços i esforços de tot un any.
     

     

    Autisme: l'eterna por a allò que desconeixem

    El Trastorn d’Espectre Autista, o autisme, és una alteració del desenvolupament que afecta a la comunicació i la relació amb altres persones, als seus comportaments i interessos. És una alteració que pateixen una de cada 175 persones a Espanya i que afecta quatre vegades més als homes que a les dones. Existeix el mite erroni que assenyala als autistes com persones de reaccions violentes, i mai acostuma a ser així. De fet, les seves capacitats cerebrals sovint són molt elevades i prova d’això és que grans genis com Einstein, Mozart o Bill Gates van patir i pateix d’autisme.

    El problema és el desconeixement cap al trastorn. No té cura, no se’n coneix la causa i, degut a això, els diagnòstics és realitzen normalment de forma molt tardana per por a equivocacions. Els símptomes comencen a aparèixer a l’any i mig de vida de l’infant, per això, a ComunicArt, aposten per no esperar fins els 5 o 6 anys per determinar definitivament un autisme. Quan abans es comenci a treballar i a tractar, més possibilitats de desenvolupament té el nen.

     

    www.autismocomunicart.org