La prohibició de poder sortir del municipi, des de fa tres cap de setmana, ha provocat una allau de visites a la Serralada de Marina, sobretot durant els dissabtes i diumenges. De fet, des del primer moment, el parc de la Serralada de Marina, amb el vistiplau dels Ajuntaments de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, van decidir tallar a la circulació de vehicles el camí que va cap al monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Això, segons expliquen des del parc, ha evitat la saturació de cotxes en aquesta zona.
Tot i això, el nombre de visitants no para de créixer i aquí ha saltat l’alarma per nombroses actituds incíviques, tant de ciclistes, que passen per corriols i fan malbé l’entorn com per grups de joves que fan botellons i festes amb barbacoes incloses. El cap operatiu de l’ADF 301, Oriol Serratusell, ha confirmat al Diari que el nombre de visitants s’ha quadruplicat durant els darrers caps de setmana. Segons Serratusell, “hi ha tanta gent que han sorgit molts problemes de convivència entre ciclistes i passejants”.
Tant els veïns de Canyet, de les diverses zones de la Serralada de Marina, com les diverses colònies del barri i també urbanitzacions, com el Bosc d’en Vilaró, han fet un crit d’alerta per augmentar la vigilància de la Serralada, sobretot durant el cap de setmana. Els veïns entenen que molts veïns de Badalona han descobert aquest pulmó verd, a pocs quilòmetres del nucli urbà, però mostren la seva preocupació per aquesta massificació que pot tensar, i molt, el territori.
De fet, les diverses entitats veïnals, tant de Canyet com d’en Bosc d’en Vilaró, han fet aquest crit d’alerta, però també ho han fet veïns a títol individual, que per exemple han fet arribar les seves queixes al Diari de Badalona.
D’altra banda, des de fa tres caps de setmana, veïns de Canyet s’autoorganitzen per netejar les restes de botellons que deixen grups de joves en diversos punts del barri, com al carrer Masanuc, tal i com ens ha explicat una de les veïnes, la Jennifer Alvarez. De fet, durant el darrer cap de setmana, els veïns van omplir fins a 4 sacs d’escombraries de restes de botellons, només en aquest carrer de Canyet.
El Turó d’en Boscà, objectiu dels actes incívics
Una de les joies arqueològiques més importants de Badalona és el Turó d’en Boscà. Durant els darrers mesos, segons ha pogut confirmar aquest Diari, ha estat víctima de diversos actes incívics. De fet, la tanca d’accés al poblat fa setmanes que està trencada i cada vegada és més fàcil accedir-hi. Això ha provocat, segons diversos veïns i forestals, que aquest indret s’hagi convertit en un lloc per fer-hi barbacoes, festes i botellons. L’incivisme també ha afectat l’accés, amb restes de deixalles a nombrosos punts.
Fa anys que aquest poblat, a diferència per exemple del colomenc Puig Castellar, té una manca de manteniment i vigilància. El poblat ibèric del Turó d’en Boscà és un poblat laietà del segle iv aC situat en el cim del turó d’en Boscà.També a l’altra banda de la Serralada de Marina, al voltant de l’Ermita de Sant Onofre, s’han detectat festes amb grups de persones, que també encenen barbacoes durant la franja de nit. El cap de l’operatiu de l’ADF-301, Oriol Serratusell, ha explicat que “els botellons hi eren abans i ara hi continuen sent, no és un problema d’ara, no ens sorprèn. Això sí, no esperàvem trobar-nos tants actes incívics, com cadenats trencats o tantes deixalles a tot arreu”. Serratusell ha afegit que els ADF “ens coordinem, sobretot, per fer una tasca dissuasiva dins del parc de la Serralada de Marina. A la gent li agrada això, se sent més segura i s’apropa molts cops a preguntar-nos. Hi ha molta intenció per estar informats i la gent s’interessa pels compliments i les restriccions”. Tot i això, els darrers caps de setmana, la saturació de la Serralada és evident.
Creixen els rescats de ciclistes i excursionistes a la Serralada de Marina
Durant els caps de setmana, s’ha registrat diversos rescats tant de ciclistes com d’excursionistes a diferents punts de la Serralada de Marina. De fet, els Bombers ha activat diversos rescats, alguns amb l’ajuda d’un helicòpter. El darrer rescat va produir-se el passat dissabte, al voltant de l’ermita de Sant Onofre.
Carles Carvajal