14/02/2017 – L'anunciada estructura policial, presentada aquest dilluns, fa créixer fins a quasi una vuitantena el nombre d'agents que integren la unitat de proximitat i tracte amb el ciutadà.
Va ser un dels primers anuncis d'inici de mandat i un any i mig després és finalment una realitat. El govern local ha presentat aquest dilluns l'esperada reestructuració de la Guàrdia Urbana de Badalona, que pretén incidir en la proximitat de la policia local i avantposar la prevenció a la reacció. El nou model, que destaca bàsicament per augmentar l'horari de patrullatge de les unitats de barri o proximitat, es posarà en marxa el proper dia 1 de març.
Si fins ara hi havia destinats 32 agents a les tasques de proximitat, amb la nova estructura seran un total de 78. L'horari de patrullatge de barri, amb dues parelles diàries per districte, s'ampliarà de 7 del matí a 10 de la nit, en torns de matí i tarda; fins ara el servei finalitzada durant la tarda. També hi haurà policia de proximitat alguns caps de setmana, mentre que fins ara no hi havia, i un augment general d'efectius i comandaments, assegurava dilluns el superintendent del cos, Conrado Fernández.
A banda del agents de referència de cada districte i que s'ocuparan del patrullatge diari, el departament de proximitat comptarà amb 14 agents especialistes preparats per tractar problemàtiques concretes de cada zona de la ciudad, i 15 més microespecialistes, també distribuïts en funció de les necessitats dels districtes. Tanmateix, hi haurà 25 agents de proximitat per a planificar actes o actuacions previstes.
El model també inclou l'oficina mòbil estrenada abans de finals d'any i que dóna servei als punts de la ciutat més concorreguts, com poden ser els mercats ambulants setmanals. La iniciativa, diu l'alcaldessa Dolors Sabater, està molt ben valorada per la ciutadania, que considera positiu disposar d'aquest punt d'informació i atenció si hi ha algun problema, i també com a font de persuasió davant possibles robatoris als 'encants', per exemple.
El superintendent Fernández explica que, al marge de la modificació de les tasques d'alguns agents que ara sí podran ser destinats al patrullatge de carrer de forma regular, en línies generals no hi ha un augment substancial del nombre d'efectius. Ni en global, ni al carrer. La Guàrdia Urbana està integrada a dia d'avui per prop de 270 agents, molt pocs dels quals es queden a dependències realitzant tasques administratives. “Als edificis i comissaria hi ha el nombre d'agents estrictament necessaris, i la majoria són d'edats avançades que així ho volen”, puntualitza el cap policial.
Un altre dels canvis de la nova estructura taparà els forats horaris que fins ara deixaven els canvis de torns de les patrulles reactives de ciutat, tècnicament conegudes com a Q5. Es tracta de les patrulles que atenen les emergències de forma immediata. Els relleus, fins ara, deixaven un espai de 15 minuts diaris sense aquest servei, que ara s'ha suprimit fent que els torns se solapin.
Més agents amb plusos
Una altra de les pedres angulars d'aquesta reforma és la modificació dels plusos salarials, el motiu principal que va dilatar la negociació entre el govern i els sindicats i que finalment va poder ser aprovat durant el passat Ple. De 181 agents que cobraven aquests darrers anys plusos d'entre 500 i 850 euros, diu el govern, passaran a cobrar un complement màxim de 380 euros fins a 226 persones de la plantilla.
“Creiem que això evitarà la sensació de perjudici que sentien alguns agents. No es cobrarà per formar part d'una o altra unitat, sinó per condicions com ara la nocturnitat”, explica Dolors Sabater. La redistribució dels plusos i una major planificació dels horaris per evitar hores extra es complementaran amb un augment de la partida pressupostària per arribar a cobrir aquest augment de més d'una cinquantena d'efectius amb plus salarial.