El nou estadi del CF Badalona no pot esperar més

    0
    103
    Badalona.JPG

    20/09/2013 – El finançament de la construcció del nou estadi es basa en la venda dels terrenys de l’Avinguda de Navarra, que són de gran valor i estratègics per a la ciutat.

    En l’entrevista al líder badaloní de CiU, Ferran Falcó, publicada la setmana passada vam voler tractar una qüestió local que mai ha deixat d’estar present des de fa molt de temps però que tampoc ha trobat el camí ni les facilitats conjunturals per arribar a bon port. Es tracta del futur estadi de Club de Futbol Badalona, un projecte del que pràcticament tota la ciutadania ha sentit parlar algun cop, però la veracitat i existència del qual és tota una incògnita per a moltes persones. I és que ens hem de remuntar 18 anys enrere per escoltar el tret de sortida d’aquesta carrera de fons inacabada a dia d’avui.

    El primer pas per cristal·litzar el complex esportiu del Torrent de la Batllòria, al barri de Montigalà, el va donar l’alcalde socialista Joan Blanch al 1997. El nadó que va néixer llavors va començar a desenvolupar-se molt a poc a poc, fins que el 2005 l’Ajuntament i el Badalona van signar un acord que permetria trobar el finançament necessari per aixecar el nou estadi municipal: l’equip cediria a l’Administració els terrenys que ocupa el Camp del Centenari, allà es construiria una dotació d’habitatge protegit i de la seva venda resultarien els recursos necessaris per nodrir la nova seu futbolística de la ciutat a Montigalà. Durant els mesos següents es va donar compliment a una de les primeres clàusules de l’acord; el Badalona va deixar al Consistori bona part del sòl de l’avinguda de Navarra a canvi del camp de futbol municipal del barri de la Morera, actualment molt deteriorat.

    Tot semblava marxar correctament però, després d’esclatar la bombolla immobiliària, moltes directrius es van haver de modificar. El projecte inicial de l’estadi suposava una despesa de 14 milions d’euros, una quantitat poc assumible que el govern local es va veure obligat a rebaixar fins als 6,5 milions, aproximadament. L’austeritat i disminució de les grans operacions urbanístiques públiques van començar a imposar-se arreu de l’estat i la nostra localitat no en va quedar exempta. Ajuntament i club van encetar negociacions a la baixa del primer acord signat, que la situació econòmica va convertir en inviable. La meta continuava sent la mateixa: un nou estadi, però més senzill i assequible.

    Després d’un intens estira-i-arronsa entre totes dues entitats, a finals de 2010-principis de 2011, la Corporació Municipal va establir un conveni perquè l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) s’encarregués fer la dotació de pisos a les parcel·les del Camp del Centenari a canvi de 7 milions d’euros, el finançament necessari per materialitzar el nou estadi. Les dificultats econòmiques, no obstant, van anar endarrerint l’operació fins que, fa uns mesos, el nou govern del PP va decidir que, en un context com l’actual, la solució més ràpida i efectiva era trencar el tracte amb l’IMPSOL i buscar els diners de mans privades, a través d’una subhasta pública dels terrenys.

    Des de l’executiu municipal expliquen que porten mesos treballant per desencallar el desenvolupament del projecte. D’una banda, conversant amb el CF Badalona per renegociar a la baixa el conveni i modificar-lo amb l’objectiu d’imprimir viabilitat a l’operació, tant per al club com per a la ciutat; i de l’altra, preparant la subhasta dels terrenys on se situa el Camp del Centenari, que és d’on, al cap i a la fi, han de sortir els diners per construir les noves instal·lacions. Sobre aquest darrer punt, el regidor d’Esports, Juan Fernández, explica que els tràmits estaran llestos cap a finals d’any i que, tot i la delicada situació econòmica, segur que hi haurà empreses interessades que faran arribar bones ofertes.

    El Badalona, però, no es mostra tant optimista. Després d’anys de travessia pel dessert, les paraules s’escolten buïdes i la màxima voluntat de la directiva és moure’s i passar als fets. El president del club, Miguel Ángel Sánchez, porta mesos insistint en què la situació és insostenible i que, tot i ser la darrera opció d’una llarga llista de negociacions més o menys amistoses, si l’Ajuntament no compleix el seu compromís es veuran obligats a emprendre accions legals. De fet, la demanda ja estaria enllestida i només caldria el vistiplau dels socis. A més de complir un dels objectius primordials del club i del seu nou màxim mandatari, tirar endavant l’operació del nou estadi donaria oxigen econòmic a l’entitat.

    Després de 18 anys d’anades i vingudes, però, l’única realitat és que els terrenys de Montigalà són un mar de matolls i que el Badalona, com ha fet durant dècades i dècades, saltarà a la gespa del Camp del Centenari aquest dissabte a les cinc de la tarda per jugar contra el seu rival.

    CiU dóna el primer pas

    CiU anunciava ahir mateix que el president del grup, Ferran Falcó, ha adreçat a l’alcalde una carta plantejant la “necessitat urgent” d’avançar cap a una entesa entre club i Ajuntament per fer possible el nou estadi i assegurar la continuïtat de l’entitat esportiva.

     

    Les xifres del conveni

    El protocol d’acords que el Consistori i el club badaloní van establir fa anys s’ha anat modificant en alguns aspectes, segons ha anat canviant la situació econòmica, però sempre s’ha sustentat sobre uns eixos fixes.

    El primer pas és la permuta del Centenari amb el camp de la Morera. L’administració local cedia al club la propietat de les instal·lacions, més un ingrés d’un milió d’euros per reformar-lo, ja que es troba en un estat de conservació molt precari. A canvi, el club traspassava bona part del seu estadi a l’avinguda de Navarra amb l’objectiu que l’Ajuntament realitzés els tràmits pertinents per edificar-hi habitatge protegit i obtenir el rèdit econòmic suficient per aixecar les noves instal·lacions a Montigalà. L’intercanvi es va produir, però resta l’ingrés del milió d’euros, que el Badalona porta anys reclamant i considera seu de ple dret, però que el govern local supedita a la consecució de tota l’operació urbanística completa, encara inacabada. El resultat és que, sobre el paper, prop del 95% de l’actual camp on juga el Badalona pertany a la Corporació Municipal, explica el club.

    El següent pas: el Consistori, amb els recursos resultants del sòl del Camp del Centenari, aixecava el complex esportiu del Torrent de la Batllòria, a Montigalà, amb el nou estadi com a centre neuràlgic. Un equipament preparat per acollir unes 6.000 persones, el valor del qual es va taxar, el darrer cop –i en principi no variarà-, en uns 6,5 milions d’euros i l’explotació i gestió del qual serà pel club durant 30 anys, no així la propietat, de titularitat municipal.

    I per últim, per acabar de compensar al Badalona per la diferència del valor de les permutes, l’Ajuntament faria un pagament al club, que inicialment estava fixat en una xifra desorbitada si la col·loquem en el context actual. Anys de negociació van anar rebaixant gradualment aquesta quantitat fins acordar un pagament d’uns 600.000 euros anuals, segons el club. A dia d’avui, però, des del govern local es continua veient com una xifra inassumible per a les arques municipals que s’ha de disminuir en el nou conveni; el Badalona coincideix en aquest aspecte i admet que cal dialogar per trobar un punt d’acord.

     

    Els partits, bolcats amb el projecte, però no s'avança

     

    Govern municipal: “L’estadi és prioritat i repte pel PP”

    Des del Consistori, gestionat actualment pel Partit Popular, consideren “vital” la materialització de les noves instal·lacions pel club de futbol. Ja no només per la necessitat d’equipament del Badalona, sinó també perquè ha de ser l’estadi de tota la ciutat. En aquest sentit, el regidor d’Esports, Juan Fernández, posa de manifest que aquesta és una de les majors prioritats del govern i, a més, un dels reptes que el PP es va plantejar a principis de mandat quan va guanyar les eleccions. Per això, diu, porten mesos treballant-hi i dialogant amb la direcció de la institució esportiva badalonina; bona prova, argumenta, és que es va prendre la decisió de trencar el conveni amb Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) per la inviabilitat que suposava amb l’objectiu de trobar una alternativa més ràpida.

    PSC: “No es parteix de zero; hi ha feina feta”

    El president local socialista, Jordi Serra, recorda que van deixar el camí dibuixat durant l’anterior mandat (PSC, CiU, ERC), amb un projecte el cost del qual van aconseguir reduir a la meitat (de 14 a 6-7 milions, aproximadament). “No es parteix de zero, hi ha molta feina feta”, reivindica. El cap del PSC també emfatitza que van sortir del govern local deixant un conveni amb l’IMPSOL que garantia un finançament de set milions d’euros per al nou estadi. Tot i així, admet, les dificultats econòmiques dels darrers anys han provocat que no s’hagi pogut tirar endavant i afirma que ara cal trobar el moment oportú per poder realitzar una operació que garantitzi la viabilitat del projecte, tant pel club com per la ciutat.

    CiU: "Ha de ser una realitat visible el 2014-2015"

    La federació nacionalista recorda a Albiol que “aquet projecte, que va més enllà d’una entitat esportiva, fa ja 18 anys que està encallat”. “Unes vegades ha estat per qüestions polítiques i altres per una conjuntura econòmica que no acompanya”, diu el president badaloní de CiU, Ferran Falcó. “Estic convençut –ha afegit Falcó- que el segon factor és el que té aturat el projecte, posant en risc el futur del Club de Futbol Badalona, de l’esport de base que hi està associat, i dels projectes urbanístics derivats de tot plegat”. Falcó considera que “tot aquest procés ha d’estar ben encarrilat a finals d’aquest any, per tal que entre 2014 i 2015 pugui ser una realitat ben visible”. El compromís de CiU és “fer possible que el procés avanci amb transparència i celeritat” per salvaguardar “el seu interès públic”.

    ICV-EUiA: “Cal deixar-se d’electoralismes”

    Els ecosocialistes opinen que cal “deixar-se d’electoralismes i ser seriosos”. El seu president local, Carles Sagués, recorda que, a principis de mandat, l’alcalde Garcia Albiol parlava de tenir el camp aquest 2013 i que fa uns mesos va anunciar que ja estava tot en marxa. “Ni una cosa ni l’altra; això no pot ser, no es pot jugar més amb l’entitat”, expressa Sagués. La coalició assegura coindiri amb la posició del club en que “el conveni que es va signar no és viable i cal refer-lo adaptat a la situació actual”. Per ICV-EUiA, les instal·lacions de l’avinguda de Navarra no reuneixen les condicions adquades ni pel Badalona ni per la ciutat; consideren que el nou conveni és essencial i que no es pot perdre més el temps.

    CF BADALONA: “Portem mesos aturats quan semblava que començàvem a rodar”

    El president del CF Badalona, Miguel Àngel Sànchez, lamenta que “el procés s’hagi tornat a aturar després d’uns mesos on semblava que l’Estadi era prioritari pel govern de la ciutat”. El president considera que el club i la ciutat porten 18 anys esperant i que un projecte com aquest revifaria l’economia de les zones gràcies al moviment de l’operació. El màxim mandatari però, si no hi ha progressos en breu, proposarà davant dels seus socis demandar a l’administració pels constants incompliments signats en l’anterior conveni.