13/01/2017 – Visitem les noves instal·lacions, a poques setmanes d'acollir el primer partit, que podria ser el dia 29 contra l'Espanyol B.
“Benvinguts al nou estadi municipal de Badalona”. No hi ha cap cartell explícit de rebuda, però parla per si mateixa la sensació que transmet l'accés general i els torns d'entrada sota el nom del camp, en grans lletres majúscules de color blanc sobre un elegant fons de color gris metàl·lic. Encara rodejada per les tanques d'obra, que seran retirades dies abans del primer partit, l'esplanada de l'accés principal al nou estadi ofereix un aparcament amb poc menys d'un centenar de places i una lleugera pujada que porta fins al gol sud de l'estadi. És allà des d'on es pot contemplar, ara sí, la realitat d'un projecte la construcció del qual s'ha dilatat dues dècades, pràcticament. Pèro que fa unes setmanes va ser oficialment conclosa i que tan sols resta a l'espera de la certificació ambiental, prevista per al 20 de gener, i a tancar definitivament el conveni que regularà l'ús i explotació de l'equipament.
Un dels elements més cridaners, d'entrada, és la gespa que cobreix el segon anell de la graderia. A excepció de la part de tribuna, sota la moderna coberta, l'estadi compta només amb un nivell de seients. El segon està tapat, de moment, amb gesta dels camps de futbol de Montigalà i de Llefià, i encara conserva pintades les línies del terreny de joc. És una forma original i barata de decorar l'estadi, expliquen els responsables de la construcció, i que no suposarà la pèrdua de cap inversió si algun dia s'ha d'ampliar l'aforament, xifrat en unes 4.200 persones a dia d'avui. El segon punt que atrau l'atenció? Seients de diferents tonalitats de blau. Per què? Perquè, quan passi el temps i l'ús i el sol desgastin el plàstic o s'hagin de substituir algunes butaques, el canvi de color no es noti.
A peu de camp, la gesta artificial, la millor que existeix a dia d'avui al mercat, ja està preparada, igual que les porteries i les xarxes on el Badalona espera marcar molts i encaixar pocs gols. Ens endinsem al túnel de vestidors i als budells de les tres plantes d'edifici que s'amaguen sota tribuna, que compta amb un accés propi. És aquí on s'estan acabant de polir els darrers detalls. A grans trets, però, tot està llest i amoblat: sales i despatxos, lavabos, espais que podrien acollir en un futur el museu del Badalona, una idea en la ment del col·lectiu 'escapolat'.
Els vestuaris estan dividits en amplis espais de massatge, dutxes i guixetes, amb una marcada diferència: el local disposa de sala gran per a acollir un petit gimnàs i dues banyeres d'hidromassatges. En aquest sentit, l'estadi compta amb plaques fotovoltàiques que escalfaran part de l'aigua que s'utilitzi a tota la instal·lació.
Dues plantes per sobre es troben els espais institucionals que el club podrà utilitzar com a seu administrativa i algunes de les principals barres de bar de l'equipament. A peu de carrer estan instal·lades, a un costat, la sala de premsa i les quatre cabines audiovisuals per a ràdio i televisió, a més de la sala de control de la megafonia i el videomarcador, de gran qualitat i versatilitat; i, a l'altra banda, cinc espais de llotja privada. Dos àmbits separats per un 'hall' d'accés a la llotja presidencial, amb un ascensor i amb dues grans antigues fotografies del Badalona extretes de l'arxiu històric del Museu de Badalona.
L'obra ha suposat una inversió de més de set milions d'euros, comptant els darrers 600.000 que va costar la coberta, licitada a part i a posteriori. I encara restarà la urbanització del solar que queda sobre el gol nord, on està previst situar un espai poliesportiu que es podrà utilitzar com a aparcament els dies de partit. Però que, de moment, haurà d'esperar.
El Badalona gestionarà la publicitat
La gestió de la publicitat que contempla el conveni d’ús de l’estadi municipal que els socis del CF Badalona hauran d’aprovar en assemblea el proper dimecres i, posteriorment, l'ajuntament, en un ple extraordinàri, no fixarà, finalment, una encomana del consistori a l'empresa municipal Engestur, per tal que aquesta estableixi vies de col·laboració amb el club. Aquest diari ha pogut saber que la taxa que pagarà el Badalona per l'ocupació de l'estadi li permetrà gestionar directament la publicitat. Engestur sí que portarà la gestió i el manteniment de la instal·lació. Per altra banda, el club estarà obligat a respectar el nom propi de la instal·lació (Estadi Municipal de Futbol de Badalona), ja que l’Ajuntament es reserva el dret d’imatge del camp. En tot cas, la seva explotació per part del CF Badalona requeriria d’un acord previ entre les dues parts implicades.
El conveni tindrà una vigència de quatre anys amb les pròrrogues que legalment corresponguin. D'entrada, contempla un ús prioritari de l’estadi municipal per part de l’entitat presidida per Miguel Ángel Sánchez durant els pròxims 25 anys. Aquesta prioritat d’ús inclou el repartiment preferencial d’oficines i despatxos per tal de garantir el millor funcionament esportiu possible del club. A més, l’Ajuntament garanteix que l’explotació de tots els espais no esportius de la instal·lació (bars o altres elements susceptibles de ser comercialitzats) ho siguin amb caràcter preferent per part del CF Badalona.
Tots els equips del CF Badalona entrenaràn i jugaràn al nou estadi, excepte les categories inferiors a cadet, que ho faran al camp de futbol de Montigalà. El conveni d’ús garanteix, finalment, que el CF Badalona rebrà una subvenció directa de 100.000 euros per temporada. A banda, l’Ajuntament estudia la possibilitat de patrocinar al club com a mitjà de promoció de la ciutat.